DELA

En inflyttad afrikans erfarenheter av Åland

I lördags släpptes boken Within a Year – An African Immigrant on the Åland Islands.
– Några kanske finner min bok intressant, några kanske finner den kontroversiell, utbildande eller helt orelevant, säger författaren Alieu Kahn.
Journalisten och författaren Alieu Khan kommer från Gambia. I lördags gav han ut boken som skildrar hans erfarenheter av att vara inflyttad afrikan på Åland.
– Varje invandrare har en egen berättelse och det här är min.
Khan hoppas att boken ska bidra till att ålänningar får en större förståelse för hur det är att vara inflyttad i landskapet.
– Och jag hoppas också att den kan fungera som en guide till alla som flyttar till Åland. Jag har mycket relevant information med i boken, bland annat om AMS och FPA.
Khan tror att många kan tycka att hans bok är intressant och utbildande men han säger också att några kanske finner den kontroversiell eller orelevant.
– Men jag säger att om man kan fara till Afrika på safari, skriva en bok och tjäna miljoner på den, då måste man kunna svänga på myntet och komma hit och skriva om vår upplevelse här.

Mer måste göras
I boken tar Khan upp både trevliga och mindre trevliga upplevelser. Han berättar att han under sin tid på Åland upplevt människor som inte vill ses tillsammans med honom.
– Det finns fortfarande människor som inte vill ses tillsammans med mörka personer. Jag vill att landskapsregeringen ska göra mer för att integrera invandrarna i samhället. Och de ska inte tänka på hur svårt det arbetet är, utan på vilka möjligheter det finns.
Khan passar också på att tacka alla de människor som försökt få honom att känna sig hemma här på Åland.
– Ibland känner jag mig så ensam att jag blir galen. Jag vill visa min tacksamhet för de människor som vill att jag ska känna mig hemma här, de har betytt jättemycket.
Khan lyfter också fram de aktiviteter som Mariehamns stad ordnar som något positivt.
– De har hållit mig vid liv, jag har kommit ut från lägenheten och genom aktiviteterna har jag lärt känna staden och vad som händer här.

Digert program
Boksläppet, som skedde på Medis i Mariehamn, kantades av många andra intressanta programpunkter. Bland annat deltog elever från Källbo skola i Godby med presentationer av afrikanska land, ÅSUB:s Kenth Häggblom gav statistiska uppgifter om inflyttade på Åland och Maria Wikman från FPA tipsade om hur hon och hennes kollegor kan hjälpa nyinflyttade.
Kvällen avslutades med försäljning av den nya boken samt mingel.

Text och foto: MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax