DELA

Egna litteraturdagar för både barn och unga

Barnens litteraturdagar är en etablerad aktivitet på Åland sedan flera år.
I vår blir det dock egna dagar för både barn och unga och såväl femmor som nior får egna litterära vimmelfester. Ett samarbete med Nordens institut på Åland ger dagarna fler nordiska författargäster. (På bilden från vänster Lycke Pörtfors, Annica Andersson, Lise-Lott Ehrnstén och Lina Antman.)
Huvudman för barnens och ungdomens litteraturdagar är Ålands biblioteksförening och i går kunde man presentera programmet för de förnyade dagarna.
Redan under januari har man – som Nyan tidigare berättat – varit i gång med en skrivartävling för niorna i Nordens instituts regi.


Egna ung-dagar
Ungdomens litteraturdagar som nu bryts ut till en egen aktivitet hålls samma vecka som Mariehamns litteraturdagar, berättar Lina Antman som är projektledare för både ungdomens och barnens litteraturdagar och som dessutom håller i skrivartävlingen.
Till ungdomens litteraturdagar kommer författarna Magnus Nordin, Ingrid Olsson, Olivia Bergdahl, Fred Forsell, Liselott Willén och Bente Brautland. Den sistnämnda från Norge.
Brautland, Nordin och Olsson skall möta alla elever i årskurs sju och åtta ute i skolorna medan de tre övriga är med på den vimmelfest som fredagen den 20 mars avslutar dagarna på stadsbiblioteket, strax innan Mariehamns litteraturdagar kör i gång. Vid den festen blir det också prisutdelning i skrivartävlingen. Av författarna delar man Brautland och Willén med Mariehamns litteraturdagar.


Skapa kontakt
Att placera ungdomens litteraturdagar och vimmelfesten i nära anslutning till fast etablerade Mariehamns litteraturdagar är ett sätt att föra de unga läsarna närmare dessa litteraturdagar. Lina Antman hoppas att unga efter vimmelfesten skall komma också till litteraturdagarnas öppning ett par timmar senare och till fredagskvällens inledande litteraturdagsprogram.
Barnens litteraturdagar hålls den 20-22 april, nu för femte gången. Här vänder man sig till elever i årskurserna 1-6. De författare som man kan presentera i år är: Laura Trenter, Frida Nilsson, Anna Ribbing, Peter Gissy, Ulf Sindt, Peter Barlach, Monica Vikström-Jokela, Ann-Christin Waller med illustratören Anni Wikberg, Åsa Lind, Lene Kaaberbøl och Andri Snær Magnason, de två sistnämnda från Danmark respektive Island.


Årets illustratör
Traditionen med årets illustratör fortsätter och i år är det den kända Mati Lepp som har den rollen. Lepp skall hålla en utställning i stadsbiblioteket men också göra skolbesök.
Barnens vimmelfest dit alla femmor är inbjudna hålls i stadsbiblioteket den 22 april.


Barn och sorg
Också denna gång bjuder barnens litteraturdagar på ett program för föräldrar och andra vuxna. Torsdagen den 23 april håller Peter Barlach en öppen föreläsning om barn och sorg i Rädda Barnens samt Ytternäs och Övernäs hem- och skolaföreningars regi.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax