DELA

Drottningen och jag blev bästa film på Vera

Lördagens Veraprogram avslutades med supé och prisutdelning i Alandica. Filmen Drottningen och jag av Nahid Persson Sarvestani tog hem Verastatyetten för bästa film. (Nahid Persson kunde inte närvara själv. På Bilden Mogens Lindén med årets Vera-statyett.)
En lyckad festival, både film- och publikmässigt, var det omdöme de flesta gav när Nyan bad om en summering. Det har varit mer besökare än väntat, uppskattar festivalveteranen Per-Ove Högnäs.
– Jag tror att vi kommer upp till tusen besökare.
I år har alla filmvisningar hållits i Alandica kultur och kongress. Det råder delade meningar om byggnaden.
– Bio Savoy har en annan känsla och atmosfär, tycker Hasse Wickström från Mariehamn.
Inom filmklubben Chaplin är man också inställd på att återvända med Vera till biografen så snart renoveringarna avslutas.
Hasse Wickström brukar gå på festivalen varje år tillsammans med sin fru Inger Wickström. Av de filmer hon har sett de senaste dagarna nämner Inger särskilt en: Äventyr i denna kropp. Filmen handlar om sjömannen John Vikström, bosatt på Kökar.
– Det var ett sånt fint porträtt. Filmen var harmonisk på något sätt, säger Inger Wickström.


Verastatytten
Efter mingel, supé och musikunderhållning var det äntligen dags för prisutdelning. Vid varje filmvisning får publiken ge ett betyg mellan noll och sju, där noll är ”usch” och sju ”briljant”. På så sätt utses festivalens bästa film.
Första pris gick i år till Drottningen och jag av Nahid Persson Sarvestani (Sverige). Filmen handlar om Iran och om shahhustrun Farah Diba.
På delad andraplats återfanns Äventyr i denna kropp (Barbro Björkfelt, Finland) och Naturens gång (Nina Hedenius, Sverige). Ett hedrande tredjepris fick Drömmar och skuggspel (Roger Bengtsson, Sverige). Ingen av pristagarna var på plats.
Samtliga filmer har fått höga poäng, säger presentatören Mogens Lindén.
– Det finns ingen film som har fått understigande betyget fem. Alla är bra på vägen till briljanta.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax

tfn 528 455

Foto: STEFAN ÖHBERG