DELA

Dödens kyla, sorgens tårar

”Kobbaspelet”
Inramningen kunde inte vara mera perfekt för de tre historiska scener som Kobbaspelet är uppbyggt av: Köket i stora lotshusets andra våning på Kobba klintar, med havet utanför fönstren och en interiör som ingen har rört sedan lotsarna lämnade platsen.
Publiken och skådespelarna delar på köksgolvet – åskådarna tränger ihop sig på smala bänkar utlagda på bockar på halva ytan och resten är scen. Minimalt med rekvisita får plats: Ett bord med autentisk liggare för lotslärlingen att plita ner observationer i, ett par stolar, tallrikar, skedar och gryta, filtar och kläder.
I vedspisen brinner elden på riktigt – ett bra grepp.

Tre delar
Kobbaspelet är uppbyggt av tre olika scener, skilda från varandra i tid. Allt utspelar sig inte på Kobba klintar, också närbelägna Korsö med fyrplats spelar en viktig roll.
Den första beskriver hur det kan ha varit när s/s Oihonna gick på grund utanför kobbarna 1911. Scenens främsta syfte är uppenbarligen att bygga upp stämningen och servera fakta om lotsstationen. Lite kostymteater är det, med en fin herreman som bryter på franska och är allmänt odräglig.
Men sen! Andra scenen – barken Plus förlisning den 14 december 1933 utanför Korsö – fullkomligt vibrerar av starka känslor, väl spelade av Isac Boman och Mattias Hendersson som stewarden Valter Wingert och förste styrman Valdemar Geelnard, två av de fyra som överlevde snöstormsnatten när också flera andra åländska skepp gick under eftersom lotsarna var upptagna av att få in slätskonaren Linden.
De fryser så man själv känner kylan i märgen. De sörjer sina döda kamrater så man själv känner en klump i halsen. Baske mig får inte Valter/Isac tårar i ögonen på riktigt. Men det var kanske bara på premiären.
I den här scenen kommer också Christian Ekström som Nils Isaksson, fyrvaktare på Korsö, och hans hustru Aili, gestaltad av Malin Jingstål, till sin fulla rätt som lyssnare och tröstare.
Den sista scenen, Remmar-scenen, utspelar sig 1946 och berättar om lotsstationens stängning. Kobbalotsen Sigurd Hägerstrand och Nils Isaksson får besök av Valter Wingert och tillsammans sammanfattar de tragedierna som utspelats kring Kobba:
Vinden bär hem – men inte för alla.

ANNIKA ORRE