DELA

Dockteater sätter fantasin i rörelse

– Fantasin är det viktiga. Det är fantasin som skall göra att vi klarar oss också i framtiden om det så gäller klimathot eller finanskriser.
Det säger Berit Lindqvist i dockteatern Fågel Blå som vill sätta barnens fantasi i rörelse. (På bilden några unga teaterbesökare i Vinkelboda daghem i Mariehamn.)
Vårens planerade föreställningar med dockteatern kunde inte bli av men nu i höst är Berit Lindqvist i gång igen. Den här gången i en enmansföreställning där hon far omkring i daghemmen runt om på Åland och berättar sagor med dockor som rekvisita och medagerande.


God berättare
Nyan var med nyligen då daghemmet Vinkelboda i Mariehamn fick besök och kunde se att de gamla kända sagorna fortfarande har en förmåga att trollbinda den unga publiken. Förutsatt, naturligtvis, att det finns en god berättare. Och på det området har Berit Lindqvist lång erfarenhet.
Den här hösten berättar hon sagan om Guldlock och sagan om vargen och killingarna. Lagom gulligt, som när den lilla björnen upptäcker Guldlock i sin säng, och lagom spännande och inte alltför pedagogiskt tillrättalagt när den stygga vargen möter killingarna.
Att den stackars vargens öde, när han ramlar i brunnen med stenar insydda i magen och drunknar, kanske inte riktigt går ihop med den syn vi i dag har på naturen och skyddet av fridlysta djur är kanske mindre väsentligt när det gäller en gammal saga som berättats i generationer.


Sagorna fungerar
Berit Lindqvist har under åren med Fågel Blå sett att de gamla sagorna fungerar.
– Det får inte bli för pedagogiskt, inte för mycket pekpinnar, säger hon och menar att det viktiga är att sagorna sätter barnens fantasi i rörelse.
Också Christina Jansson, föreståndare vid Vinkelboda, tycker att sagor fortfarande är viktiga.
– Intresset för sagorna håller i sig. Det har vi märkt när vi haft sagor och berättande som tema, säger hon.


Spelat för 22.000
För Fågel Blå är det den 25:e säsongen som nu pågår. Berit Lindqvist berättar att dockteatern som fungerar i Folkhälsans regi kom till år 1983.
Under de 25 åren har många ungas fantasi satts i rörelse av de föreställningar man gett.
– Vi har faktiskt haft över 22.000 åskådare under de år vi hållit på, säger Berit.
Och Fågel Blå har också spelat utanför Åland.
– I fjol var vi till exempel på sommaren inbjudna till den finlandssvenska teaterträffen i Hangö och spelade för en stor och entusiastisk publik – i trettiograders värme.
Ännu återstår några föreställningar på olika daghem innan årets spelsäsong är till ända i början av november.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax