DELA

December supermånad för julmusik

December blir en riktig supermånad för konserter och julshower på Åland. Vad sägs om Carola den 2 december, Cyndee Peters, den 5 december, Jonas Gardell, den 7 december, och Petronella Wester den 9 december.
Och det är bara början. (Bilden från en tidigare julshow med Petronella Wester.)
Nyan har tidigare berättat om att Carola för första gången kommer till Åland med sin stora julshow i december. Hon framträder på Alandica med två konserter tisdagen den 2 december som början på en Finlandsturné.


”Änglaljus”
Tre dagar senare, lördagen den 5 december är det i Jomala kyrka Ålandspremiär för julturnén ”Änglaljus” med Cyndee Peters som klarast lysande stjärna. Gospelkören Good News ledd av Johanna Grüssner medverkar också.
Två dagar efter ”Änglaljus”, måndagen den 7 december kommer Jonas Gardell – som Nyan kunde berätta i går – till Alandica med sin show ”Tillfällig gäst i ditt liv”.


”Stjärnglans”
Ett par dagar efter Gardellshowen, onsdagen den 9 december, är det premiär på Petronella Westers julshow ”Med stjärneglans och tomtebloss” på samma plats, Alandica. Med sig har Wester de lokala artisterna Randolph Reymers och Jan-Erik Berglund, samt ett femmanna band. Julshowen ges också den 10, 11, 12, 18 och 19 december.
Den 19 och 20 december kommer sångaren Hans Martin med sin nya julshow till Åland. Med sig har Martin orkestern Tommys, ett av Finlands populäraste dansband, solisterna Tom Käldström och Heléne Nyberg samt pianisten Tomas Enroth. Man ger konsert i Brändö kyrka lördagen den 19 och i Jomala kyrka den 20 december.


Och mycket lokalt
Traditionellt är december dessutom de lokala körernas julkonsertmånad.
n Oratoriekören ger julkonsert i Jomala kyrka redan söndagen den 22 november men i december följer en hel rad andra körkonserter.
n Intermezzokören ger julkonsert i S:t Görans kyrka i Mariehamn fredagen en 4 december och i Finströms kyrka onsdagen den 9 december.
n Cantilenakören ger julkonsert i Föglö kyrka på självständighetsdagen, söndagen den 6 december och i Geta kyrka onsdagen den 9 december.
n Sångföreningen Triolen ger julkonsert i Lemlands kyrka den 8 december och i Finströms kyrka den 10 december.
n Mariehamnskvartetten ger dubbla julkonserter i Jomala kyrka lördagen den 19 december.
n Kören Flera röster ger julkonsert i Finströms kyrka söndagen den 20 december.
Den som är sugen på julmusik har såldes åtminstone tio lokala körkonserter att välja mellan, utöver de större julshowerna. Sammanlagt blir det mer än 20 showframträdanden och och jul konserter i december.
Till detta kommer sedan den julmusik som församlingarna, musikinstitutet och andra arrangörer kan bjuda på.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax