DELA

De udda sockornas revansch

Nu får alla stackars ensamma udda sockor och strumpor som ligger och skräpar i skåp och lådor sitt livs stora chans.
Ett gäng från konstföreningen har nämligen startat en insamling av de udda fotbeklädnaderna, målet är ett konstverk till årets Kulturnatt. (På bilden Lin Simons, Susanne Ekman-Ahlroth och Ammi Krogius.)
Strumpor och sockor är retfulla filurer som är speciellt förtjusta i att låta sina äkta hälfter försvinna spårlöst i tvätten.
Vi har alla högst sannolikt udda exemplar hemma. Släng dem absolut inte nu! För dem i stället till någon av de insamlingsplatser som finns ute på stan och på landet – se lista nedan!
Fram till den 19 juni pågår nämligen en insamling ”Låt dina gamla/udda sockor bli konst”. Det är ett tiotal aktiva inom konstföreningen som är i gång med att samla material till något som skall bli ett spännande miljökonstverk.


Ett sockavtryck
Konstverket är föreningens bidrag till Kulturnatten som i år firas den 14 augusti. Det blir ett ”Sockavtryck” i stället för ett fotavtryck och det kommer att placeras på Torget i Mariehamn.
– Meningen är att vi skall hänga upp sockorna mellan stolparna på Torget. Hur slutresultatet ser ut beror på hur många sockor vi lyckas samla in och på vilka färger de har, säger Lin Simons.
Tanken bakom konstverket är också att det skall vara interaktivt. Den som strövar i Kulturnatten kan lämna sin egen socka eller strumpa på Torget eller varför inte byta ut den mot en annan.


Som människor
Kanske någon till och med hittar paret till sitt eget udda exemplar?
Eller så kan strövaren bara stanna upp och fundera på all den symbolik som en udda strumpa förmedlar.
– Udda sockor är ensamma. Utanför. Så där som också människor kan vara, säger Ammi Krogius.
Separation. Förlorad tvåsamhet.
Eller bara en gäckande kurragömmalek med ägarens fötter?


Här kan du lämna
dina udda sockor:
Konstföreningens ”tvättkorgar” kommer åtminstone att finnas på Mariehamns stadsbibliotek, Emmaus, Mathishallen, Matpunkten i Västernäs, Mattssons i Godby och Hugos i Hammarland.
Om ytterligare någon butiksägare vill delta i insamlingen är det bara att ringa Susanne Ekman-Ahlroth, telefon 0457-382 84 57 så ser hon till att det fixas en insamlingskorg och skylt.
Strumporna och sockorna som du lämnar skall vara rena men de behöver inte vara hela.
Korgarna finns på plats till den 19 juni.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax