DELA

De bjöd på jazz till kultursoppan

Årets andra kultursoppa kunde avnjutas i Ålands konstmuseum i onsdags. Det skedde till svängiga jazztoner med Camilla Heidenberg, piano, (till höger) och Minna-Lisa Mattsson, sång.
Camilla Heidenberg och Minna-Lisa Mattsson har på senare tid gjort en hel del framträdanden och ofta träffats just på Åland som är den gemensamma nämnaren för dem. Senast kunde vi höra duon i en julkonsert i S:t Görans kyrka i december.
Camilla och Minna-Lisa gick i tiden båda i Ålands musikinstitut och studerade sedan tillsammans vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Senare fortsatte Camilla sina studier vid Sibeliusakademin i Helsingfors, där hon nu undervisar i fritt ackompanjemang, medan Minna-Lisa åkte till Boston i USA och Berklee College of Music. Numera är hon tillbaka i Stockholm där hon bland annat ger sånglektioner vid sidan av ett försäljningsjobb på Aftonbladet.


Gemensamma idéer
Både Camilla och Minna-Lisa gillar jazz och soul och de gillar att framträda tillsammans. Lite svårt att öva och ge konserter erkänner de att det är när de bor på skilda håll.
– Men det har alltid lyckats på något sätt, säger Minna-Lisa.
– Vi har ju så mycket gemensamma idéer, fyller Camilla i.
Och avsikten är att fortsätta att framträda tillsammans.
– Vi siktar på att det skall bli en julkonsert också i år och gärna skulle vi göra något annat före det om tillfälle ges, säger Minna-Lisa.
– Vi tar gärna emot beställningar, det är bara att höra av sig, säger Camilla glatt.


Gammalt och nytt
Lunchgästerna vid sopptallrikarna bjöd i går på en blandning av gamla kända jazzstandards, någon bossanova och ett fång nyskrivna låtar, de senare signerade Camilla Heidenberg från skivan ”Chasing Rainbows” med hennes grupp EC-Easy.
Det är Nordens institut som arrangerar kultursopporna i Mariehamn. Vårens sista soppa äts i konstmuseet den 6 maj och i höst hyr institutet in sig med sopprogrammen i Alandica.

jan.kronholm@nyan.ax