DELA

Dags att fynda bland reaböcker

Årets bokrea startar på torsdag och de åländska bokhandlarna står rustade. Faktaböckerna dominerar men det finns också mycket barnböcker och en hel del romaner.
Man kan också hitta en del åländskt. Bland annat rear Schildts nu Katarina Gäddnäs och Gabriella Nordlunds Kökarbok, ”Ytterst”, från 2005. (På bilden Gäddnäs, i mitten, Nordlund, till höger, och grafiska designerna Eva-Jo Hancock, till vänster.) 
På Mariehamns bokhandel höll man i går på att bereda rum för reaböckerna. Pernilla Söderlund beräknar att man kommer att rea omkring 10.000 böcker, kanske 2.500-3.000 olika titlar. Faktaböckerna dominerar men det finns också mycket barnböcker i utbudet, berättar hon.
– Och så blir det nog mycket romaner också, eftersom vi själva beslutat rea alla romaner från 2007.
Mariehamns bokhandel öppnar dörrarna klockan 7 på torsdag morgon, en tradition som man nu hållit i ganska många år.
– Många kommer in på morgonen innan de går till jobbet, säger Dan Söderlund.


Nattöppet
På Lisco håller man fast vid sin etablerade tradition att öppna redan vid midnatt.
– Vi har väl hållit nattöppet i tio år nu och det fortsätter vi med, säger Angeli Roberts.
Hon konstaterar att det finns kunder som gärna kommer ut på natten eftersom det är lite speciellt.
– Också vi som jobbar tycker att det är roligt att kunna öppna vid midnatt, tillägger hon.


Svag krona märks
Faktaböcker är det som, enligt Angeli Roberts , dominerar rean också på Lisco.
Hon noterar också en sak som förstås gäller även andra bokhandlar på Åland och i Finland, nämligen att den svaga kronkursen i år gör att priserna på reaböckerna från Sverige blir extra förmånliga.


Åländskt i utbudet
I den finlandssvenska reakatalogen kan man, utöver ”Ytterst”, som nämndes i inledningen, finna Sanna Tahvanainens roman ”Alltid skogen” från 2005, Carina Karlssons diktsamling ”Svarta klasar” från 2006, båda på Schildts förlag.
Bland Fontana medias reaböcker finns Isela Valves barn- och ungdomsbok ”Ringen på isen” från 2002. Åländska PQR-kultur finns med i katalogen med Sten-Erik Abrahamssons ”Stad i skugga”, Fred Forsells ”Texter att älska till”, om man bara nämner åländska författare.


Britas ger rabatt
Britas Bok och papper i Mariehamn deltar inte i den egentliga bokrean längre, men passar ändå på att sätta ned priserna.
– Det är flera år sedan vi deltog i rean. I stället ger vi 30 procents rabatt på hela vårt ordinarie utbud, säger Brita Fleege.
Hon konstaterar att man har bara goda erfarenheter av detta och att det är många enskilda bokhandlar i Sverige som numera börjat gör på samma sätt.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax