DELA

Cyklistrabatt nytt för Katrinafestival

Folkmusikinslag och familjära relationer. Så karakteriserar arrangören årets Katrina-festival.
– Och den som cyklar till avslutningskonserten kommer in för halva priset.

Inte alla känner till affischnamnet för årets Katrina-festival. Mannen som poserar på trycksakerna och banderollerna är välrenommerade dirigenten Juha Kangas.
– Han började som spelman i en musicerande familj i Kaustby i Österbotten. Sen studerade han till klassisk violinist och blev sen orkesterledare och dirigent, berättar Barbro Sundback i konsertföreningen Katrina under torsdagens pressinformation på Salt i sjökvarteret.


Fredskonsert
– Vi håller en konsert här på Salt på Hiroshimadagen 6.8 efter fredsföreningens traditionella minnesstund för atombombens offer.
Det finns så många vänskaps- och släktband bland de uppträdande att man nästan kunde rita en karta för att förklara dem alla.
Tiila Kangas, vår konstnärliga ledare som spelar i Tempera kvartetten är dotter till dirigenten Juha Kangas. Han har dirigerat Helsingfors stadsorkester vars nuvarande dirigent Johan Storgårds uppträder som violinsolist under konsertserien. Kangas är hemma från Kaustby där åländskättade tonsättaren Pehr Henrik Nordgren bosatte sig och var med och startade den nu legendariska folkmusikfestivalen.


Nordgren in memoriam
Nordgren skrev flera musikverk direkt för Temperakvartetten och ett av dem: ståkkvartett nr 10 framförs på minneskonserten för Pehr Henrik Nordgren som hålls på onsdagen den 5 augusti i Saltviks kyrka.
Nordgren som avled i fjol var hemma från Saltvik. Under minneskonserten framförs också bland annat tematonsättaren, lettiske Peteris Vasks ”Musik till en avliden vän”.
Konkurrensen om kulturpubliken är om möjligt ännu hårdare än vanligt denna sommar.
– Vi har ändå en väldigt hängiven publik och flera av de mindre konserterna, är redan slutsålda. Bland annat hemkonserten hos Barbro och Nisse Eriksson i Lemland. Intresset för avslutningskonserten är mycket stor, men biljetter finns, berättar Sundback.


Cyklistrabatt
Nytt för i år är att miljötänkandet också nått kammarmusiken.
– Kammarmusiken i sitt lilla format utan elektriska rackerier är mycket miljövänlig, men ofta kör folk tyvärr bil till konserterna.
I år har man därför infört att den som cyklar till avslutningskonserten i Jomala får biljetten till halva priset.
– De som uppvisar medalj för genomfört fredscykellopp samma dag får också samma rabatt.
KATARINA GÄDDNÄS
katarina.gaddnas@nyan.ax