DELA

Claes Olsson hoppas Savoy kan räddas

– Det är nog inte många orter av den här storleken som är helt utan biograf.
Det säger regissören Claes Olsson (bilden) vars hjärta klappar varmt för Bio Savoy. Han hoppas att det skall gå att finna lösningar som både ger Mariehamn en biograf och räddar Savoy.

När Claes Olssons film Colorado Avenue hade Mariehamnspremiär på måndag kväll var regissören med, inte bara för att marknadsföra sin film utan i minst lika hög grad för att stöda dem som arbetar för att Bio Savoy skall kunna leva vidare.
När Nyan träffar Claes Olsson berättar han att han varit med och grundat Finlands filmhistoriska förening och att hans filmintresse också omfattar de utrymmen där film visas.
– Jag tycker att det är synd att gamla vackra biografer försvinner, säger han.


Positiva exempel
Men han har noterat att utvecklingen inte går rakt utför. Det finns exempel på biografer som kunnat räddas och fått nytt liv.
Han berättar om en biograf i Kajana som bekanta till honom tog hand om för ett tag sedan. Då hade den drygt 20.000 biobesökare medan besökarantalet nu ligger på över 70.000.
– Regeln är den att när en gammal biograf rustas upp så fördubblas antalet biobesökare.
Att många biografer kräver grundlig upprustning är han väl medveten om.
– För att kunna konkurrera med tv och dvd krävs modern visningsteknik, men samtidigt är det viktigt att den gamla atmosfären inte försvinner.


Ingen guldgruva
När det gäller Mariehamn skulle han helst skulle se att Erik Bryggmans gamla funkisbiograf gick att rädda. Exakt hur det skall gå till vet han inte, men kanske i någon form av kombination där staden äger byggnaden och någon annan driver den.
– Någon guldgruva blir bion säkert aldrig och det krävs nog en hel del entusiasm för att det skall lyckas, men å andra sidan är Mariehamn en ort med god köpkraft och det borde göra det möjligt, säger han.


”Colorado Avenue”
Filmen då? ”Colorado Avenue” som bygger på Lars Sunds romaner hade premiär den 7 september och har hittills setts av 50.000 åskådare. I Österbotten slår den publikrekord.
– Det är ju inte fy skam, att en film når över 50.000 biobesökare räknas som bra, men helt nöjd är jag väl inte. Jag hoppas att den skulle komma upp till 70.000-80.000, alltså i samma klass som ”Underbara kvinnor vid vatten” och ”Drakarna över Helsingfors” (filmer som Olsson också gjort).


Sverige i vår
Omöjligt är det väl inte att nå dit med de tjugo kopior som fortfarande är i omlopp runt om i landet. I månadsskiftet januari-februari får filmen Sverigepremiär och i mars kommer den på dvd. Såväl den finlandssvenska tv:n som Sveriges television har varit med i projektet från början.
Med filmens mottagande både av kritiker och allmänhet är Claes Olsson mycket nöjd.
– Aldrig har vi fått så mycket spontant beröm i mejl som för Colorado Avenue.
På Savoy går filmen till och med torsdag med Filmklubben Chaplin som arrangör. Föreställningarna börjar kl 19 alla dagar. Ett par skolvisningar finns inprickade.

”Colorado Avenue” är Claes Olssons sjätte helaftonsfilm.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax