DELA

Bland Joelgarn och fotokonst

I helgen ordnades öppna ateljéer för elfte gången. Nyan gjorde ett nedslag hos konstnären Barbro Eriksson och bjöds på fläderblomssaft och konst i olika tekniker.
I Herrö Lemland har Barbro Eriksson sin ateljé. Med havet alldeles nära och ljus i överflöd bjuder hon besökarna på fläderblomssaft och en rundvisning bland konsten.
Det har bara gått ett par timmar av den första dagen som ateljéerna hålls öppna för allmänheten, men redan har ett 20-tal nyfikna tittat in.
Vid ett bord sitter Lille och Bo Lundberg samt Solveig ”Soli” Mörn. Det är inte första året de tar tillfället i akt att besöka några av de öppna ateljéerna. Soli Mörn är keramiker och känner till de olika konstnärernas arbete ganska väl.
– Det är jättetrevligt. När man varit flera gånger väljer man ut några som man vet är intressanta.
Dit hör uppenbarligen Barbro Erikssons konst.
– Den utvecklas hela tiden, tycker Soli Mörn.

Olika tekniker
En snabb titt på väggarna avslöjar att Barbro Eriksson jobbar med många tekniker. Här finns textil, grafik, fotokollage, målningar och skira skulpturer i koppar.
– Fotograferingen har blivit ett stort intresse.
Men hon är textilare i grunden, understryker hon. Kanske är det också dit, mot tygerna och broderierna, som Barbro Eriksson alltmer drar sig. Gärna i kombination med fotograferandet.
– Jag håller på att hitta nya sätt att jobba med textil.
Andra konstnärer som deltog i år är Jonas Wilén, Hannele Ögård-Forsman, Stig Petrone, Ann Gustafsson, Minna Rundberg, Keathy Ericsson-Jourdan, Juha Pykäläinen och Charles Hemmingson. Också Konstföreningens grafikverkstad och Bild- och formskolan hade öppet hus.

ANNIKA KULLMAN