DELA

Bjuder på en kaskad med sagomotiv

Ystra enhörningar, frustande drakar. Tanken går osökt till fablernas värld när man ser den utställning som Tove Chanfreau nu visar i Medimars väntutrymmen i centrala Mariehamn.
Utöver fabeldjuren kan man också finna bland annat både kor, fiskar och fåglar i motiven. Tove Chanfreau medger att hon gärna uttrycker någonting lite barnsligt och drömlikt i sina målningar, att åtminstone de som hon nu visar har en dragning till sagan.
– Det är roligt att måla djur. De är så uttrycksfulla och har former som fungerar bra om man vill utforska målandet, säger hon.
Betraktaren kommer kanske också att se bilderna som bokillustrationer och när jag frågar Tove om de inte kunde bli just illustrationer i någon bok medger hon att hon nog själv tänkt tanken.
– Vem vet vad man kan hitta på, säger hon med ett leende.
Några planer på att själv skriva barnböcker säger hon sig dock inte ha.


Intuitivt måleri
Tove Chanfreau är lärare i franska och utställningen har hon gett titeln ”Cascade”, vattenfall. Kanske syftar hon på det sätt hon arbetar.
– Det är ett slags intuitivt måleri. Jag har inte ett bestämt mål från början utan börjar alltid litet trevande men sedan när jag kommit halvvägs kan det bli fart på.
Tidigare sysslade Tove Chanfreau också med oljemålningar men numera blir det mest akvarell.
– Det finns faktiskt ingenting som man inte kan göra med akvarell, säger hon.
I den utställning som hon nu visar finns dock en blandning av både rena akvareller och arbeten i blandteknik där hon – med gott resultat – använt sig av akvarell, serigrafi och collageteknik.
– Det är roligt att bygga collage, konstaterar hon.


Hängiven
Tove Chanfreau säger att hon inte har någon stor plan för sitt konstutövande utan målar för att hon tycker att det är roligt. Hon berättar att hon målade mycket som ung och då också hade planer på att ge sig in på en bana som konstnär. Så blev det ändå inte men när hon fyllde 45 beslöt hon sig för att det var dags att återuppta målandet.
– Och nu har jag faktiskt blivit så hängiven att jag inte behöver någon annan fritidssysselsättning.
År 2007 höll hon sin första egna utställning på Galleri Fäktargubben och ett par år tidigare hade hon ställt ut oljemålningar på Galleri Bagarstugan tillsammans med dottern Amanda.


Ingen vernissage
Hennes nya utställning, som pågår till slutet av april, har ingen särskild vernissage men två lördagar, den 21 mars (under litteraturdagarna) och påsklördagen den 11 april, kommer hon att själv att vara på plats och berätta om sitt måleri.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax