DELA

Bildonsten blommar på Kökar

Bildkonsten blommar på Kökar. Bildkonstcirkeln som hållit i gång sedan nittiotalet målar på med friskt mod och gott resultat.
Att man åstadkommit en hel del visar man nu i en utställning med nio deltagare på Galleri Skarpans i Mariehamn. (På bilden Marianne Danielsson och Vieno Sundberg.)
Marianne Danielsson och Vieno Sundberg, som hängde utställningen i går, berättar att utställningen på Skarpans faktiskt är litet av ett jubileum. Det har gått tio år sedan bildkonstcirkeln första gången höll utställning i staden, då i Mariehamnsgalleriet i Mariepark. Då hade cirkeln redan målat i några år.


Teori och praktik
En centralgestalt i arbetet har från första början bildkonstnären Satu Kiljunen varit. Det betyder att konstutövarna som under vintrarna samlats i Ålands skärgårds gästateljé i den gamla hälsogården haft mycket sakkunnig ledning som invigt dem både i oljemålandets teori och praktik.
Vieno Sundberg är något av initiativtagare till verksamheten.
– Jag träffade Satu Kiljunen i affären i Karlby ganska kort efter att hon flyttat till Kökar och vi började prata om konst och behovet av att få någon kursverksamhet för sådana som ville måla.


”Jättetrevligt”
Båda Vieno och Marianne är överens om att den bildkonstcirkel som föddes har gett deltagarna mycket. Och det handlar både om konst och om socialt umgänge.
– Vi har haft det jättetrevligt och vår lärare har varit underbar. Det har helt enkelt varit oerhört lärorikt, säger Marianne som numera bor i Mariehamn.


Bergen och ljuset
Hon och Vieno kan berätta om hur Satu Kiljunen nästan handgripligen lotsade in dem i konstens värld. Bland annat fick man i all välmening känna på att Satu gillar bergen på Kökar, bergen och ljuset över dem.
– Hon jagade redan i början upp oss på bergen för att måla. Hon ville få oss att ta fram färgerna och se ljuset och förändringarna fast vi hellre ville vara i den varma ateljén och måla stilleben, minns Marianne och Vieno.
I utställningen på Skarpans kan man också se en hel del berg, särskilt då Norrböte som också Satu Kiljunen själv visar i en serie målade gipsskulpturer.


Också på Kökar
Bildkonstcirkeln ställer naturligtvis inte bara ut i Mariehamn med tio års mellanrum utan visar också sin konst hemma på Kökar. Under många år höll man sommarutställningar på Brudhäll och de två senaste åren har man ställt ut i församlingshemmet.
Utställningen på Skarpans har vernissage för alla intresserade i kväll, torsdag, kl. 18-20 och kan sedan ses i galleriet till den 28 mars.
De som ställer ut är: Britta Dahlgren, Marianne Danielsson, Elisabeth Nordlund, Vieno Sundberg, Kamilla Nordberg, Agneta Sundström, Mona Karlsson och Satu Kiljunen.

TEXT OCH FOTO:

jan.kronholm@nyan.ax