DELA

Bengtz-målning till Önningebymuseet

– Ture Bengtz-hörnan på Önningebymuseet är nu ett steg närmare tack vare en ny donation till museet, säger Kjell Ekström vid museet.
Syskonen Gunlög Karlsson, Karl-Runar Karlsson och Aslög Mattsson har donerat en målning av Ture Bengtz till museet.


Målningen föreställer två mjölkerskor och har tillhört framlidna Linnéa Karlsson som även är den ena av modellerna på tavlan.
Linnéa arbetade på Bentes i Vestansunda i slutet av 1930-talet och då Ture Bengtz besökte hembygden blev konstnärens syster Lancy och tjänarinnan Linnea avmålade. Tavlan gav Ture Bengtz sedan till Linnéa Karlsson. Linnéa gick ur tiden 2008 och det är hennes barn som är donatorer.


Modernistisk
– Det är en oerhört fin målning som känns väldigt modernistisk där de två möjlkerskornas ”fäxrockar” ser ut som blanka nunnekåpor. Tekniken är troligen gouache på kartong. Det här är det andra Bengtz-verket i våra samlingar. Sedan tidigare har vi en litografi med Jomala kyrka som motiv. Tanken är att Ture Bengtz i framtiden skall få en helt egen hörna eller avdelning i museet, säger Kjell Ekström som är ordförande i Önningeby hembygdsförening som upprätthåller museet.


Mormor från Jonesas
– Ture Bengtz mormor Viktoria var född på gården Jonesas i Önningeby där Önningebymuseet verkar i dag. Därför känns det särskilt rätt att uppmärksamma Bengtz också i Önningebymuseet, tillägger han.
Tavlan är nu inlämnad för en översyn av inramningen och den kommer sedan att ställas ut i museet.
– Det här är en donation som värmer. Det känns fantastiskt att människor vill berika våra samlingar och målningar av Ture Bengtz är dessutom sällsynta på den öppna marknaden, säger Ekström. (jk)