DELA

Barnteaterskolan ger Folk och rövare

Rövarna Kasper, Jesper och Jonatan med sitt tama lejon, polisen Bastian, den ampra tant Sofi och alla de andra innevånarna i Kamomilla stad har barnteaterskolan och Julia Westerberg nu tagit sig an. Premiär i stadshuset blir det på måndag kväll. (På bilden Moa Mansnerus, Elisa Gustafsson och Amanda Nordas.)
När Nyan tittar in i Barnteaterskolans övningslokal på måndag kväll är man i full gång. Det är sista övningen inför genrep och premiär och allt börjar sitta ganska bra. Gruppen på tiotalet unga i åldrarna 12-16 år har redan en hel del scenvana och sånger och danser börjar sitta som de skall. Att Julia Westerberg lyckats locka fram gott spelhumör bland sina unga adepter känner man genast.
– Det är så många roliga karaktärer i pjäsen, säger Malin Saine som spelar den stränga tant Sofi.


Glad musik
Julia Westerberg tycker att pjäsen håller och fängslar trots att den redan har många år på nacken. Men hon har också stuvat om litet i manuset, lämnat bort en del och försökt skapa en bra helhet. Mycket sånger finns med och Anders Laine ackompanjerar på piano.
– Det är sprittande och glad musik, konstaterar han.
Julia Westerberg berättar att man började titta på pjäsen så smått redan i höstas men det är under våren som man övat mera på allvar. Redan vid kultur- och kongresshuset Alandicas invigning i början av april gav man lite smakprov.


En klassiker
”Folk och rövare i Kamomilla stad” kan väl vid det här laget beskrivas som något av en klassiker inom nordisk barnteater. Boken som pjäsen bygger på skrevs av norrmannen Torbjørn Egner för mer än femtio år sedan, år 1955. Originaltiteln var ”Folk og røvere i Kardemomme by”, vilket i Håkan Norléns och Ulf Peder Olrogs svenska översättning, som kom samma år, blev ”Folk och rövare i Kamomilla stad”. Sångtexterna och musiken är också skrivna av Torbjørn Egner.


Rövare blir snälla
Handlingen tilldrar sig i en liten stad, som man väl i dag skulle kalla miljömedveten. Det finns inga bilar i staden, men däremot en spårvagnslinje. Det mesta skulle gå sin gilla gång om det inte var för rövarna Kasper, Jesper och Jonatan som bor en bit utanför staden med sitt tama lejon och som inte drar sig för att knycka både det ena och det andra som de behöver…
Snälla blir de givetvis på slutet.
Premiär är det på måndag kväll kl. 19 i Mariehamns stadshus och sedan spelar man också på tisdag och onsdag, samma tider.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax