DELA

Barnen flitigare lånare än vuxna

I Jomala bibliotek lånar barnen hela sex gånger mer än de vuxna. Barnen toppar lånestatistiken över nästan hela Åland. En medveten satsning på barnböcker kan vara förklaringen i Jomala.
Barnen är de flitigaste nyttjarna av våra allmänna bibliotek. Det visar den färska biblioteksstatistiken från 2008. I samtliga kommuner utom Mariehamn leder barnen lånestatistiken stort. Avvikelsen i Mariehamn torde förklaras med att många vuxna från landsbygd och skärgård passar på att låna när de är i Mariehamn.
Resultatet gläder stort författaren Åsa Lind på Lappo.
– Wow! Barnen leder utlåningstalen med hästlängder, och ligan toppas av Jomala. Skulle man dessutom ta hänsyn till att barnen är en numerär minoritet så blev siffrorna ännu häftigare. Det är en nyhet för mig att det är en så stor skillnad. Jag hoppas att folk fattar hur otroligt viktiga biblioteken och bibliotekariernas arbete är för barn och ungdomar!

Mycket krut på barnen
Bibliotekarie Gunilla Jansson i Jomala är också glad över de fina siffrorna.
– Det finns nog orsaker till vårt resultat. Vi har en person som helt och hållet har hand om barnbokssidan, håller presentationer och boktips.
Den höga lånestatistiken tror hon också beror på en mycket medveten satsning på att köpa in det mesta av barnlitteraturen.
– Vi lägger mycket krut på barnböcker, också på vuxen sidan, men närheten till Mariehamn drar nog ner statistiken.
På Jomala bibliotek har man en inköpspolitik som går ut på att det skall finnas något för alla.
– Vi köper inte in bara de populäraste böckerna, utan också smalare litteratur för att det skall finnas en bredd.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax