DELA

Äventyr i sagoskogen med Folkiselever

Ett vårtecken så säkert som något annat är att skapande linjen vid Ålands folkhögskola har premiär på en pjäs för barn. I går spelade man upp ”Sagoskogen” för en premiärpublik av ettor från Vikigaåsens skola. (På bilden Samuel Fellman, Sofie Gustafsson och Paulina Kimell.)
Man kan väl vid det här laget tala om en tradition. På Nyans fråga berättar läraren Bodil Ehn-Schauman att det är den 27:e premiären för henne.
De flesta av eleverna på skapande linjen har tidigare inte spelat teater och hon menar att det är mycket viktigt att de på det här sättet får möjlighet att möta en publik.


Mycket bokningar
Dessutom har barnföreställningarna vid folkhögskolan blivit mäkta populära. Enligt Bodil Ehn-Schauman hade man redan vid premiären fått in bokningar för 670 personer från skolor och dagisar runt om i landskapet. Pjäsen passar för elever från 5-8 år.
Bodil Ehn-Schauman står för både manus och regi och i det som eleverna spelar upp kan man se influenser från olika håll. Invävt i sagan finns till exempel berättelsen om Rödluvan. Barnen Pelle och Lisa som leker i vårsolen och också träffar en låtsasvarg skickas av sin mor med en korg mat till gamla farmor som varit lite krasslig…
Hos farmor finns en gammal kista och där hittar de en bok med namnet ”Sagoskogen”. Den saknar visserligen blad och innehåll men farmor berättar i stället en saga om trollet Mörk och andra troll som skyr solen. Trollet Mörk fångar solstrålar och gör att nätterna blir allt längre.
Medan farmor berättar få publiken följa med vad som händer i trollskogen. Och naturligtvis slutar det med att alla trollen blir snälla.


Många ville berätta
Ett tecken på att sagan gick hem hos premiärpubliken var att väldigt många ville berätta om rädslor av olika slag när regissören och skådespelarna efter pjäsen samtalade med publiken. Någon var rädd för tigrar, någon för spindlar, någon för skuggor, någon för konstiga ljud…
De som framförde pjäsen var Linnea Selander, Samuel Fellman, Paulina Kimell, Olivia Sarling, Melinda Bäckman, Sofie Gustafsson, Ingrid Åkerblom, Ewelina Sandberg, My Berglund och Sofie Gustafsson. Bakom scenen hade man hjälp av Malin Jansson och för ljus och ljud svarade John Häggblom. Hela gruppen hade hjälpts åt med dekoren.
Pjäsen spelas för skol- och dagisgrupper till den 30 april, med föreställningar vardagar kl. 10 och 12.45. Man kan boka plats genom att ringa skolans kansli på telefon 43 240. Onsdagen den 29 april kl 19 ges en kvällsföreställning.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax