DELA

Av kärlek till männen

– Utställningen är en enda kärleksförklaring till mannen. Män kan komma hit och känna sig stolta. Bilderna visar att kvinnor verkligen älskar män.
Det säger Britt Marie Trensmar om utställningen ”Han i hennes ögon” som har vernissage i Ålands konstmuseum på lördag.
Britt Marie Trensmars projekt ”Han i hennes ögon” har det skrivits mycket om under de fyra år som det hittills pågått.
Nu har hon kommit så långt att ett urval bilder har vaskats fram både av en jury och av henne själv och blivit en stor utställning med inemot trehundar bilder i förstoringar och bildspel. I konstprojektet finns bilder på män tagna av 50 åländska och 106 svenska kvinnor.


Byta perspektiv
Det handlar om kvinnans bild av mannen i ett mediesamhälle som, enligt Britt Marie Trensmar, starkt domineras av ett manligt bildperspektiv.
Hon säger att projektet föddes ur hennes tidigare arbete ”Mangrant” som bland annat resulterade i en bok med avklädda män fotograferade av henne själv i sensuella poser.
– Det var en del som ifrågasatte det jag gjorde och min motfråga blev alltid: Hur vill du se mannen?
Svaret kan nu sökas i den här utställningen.
Britt Marie Trensmar säger att det kvinnliga perspektivet saknas i mediabilden av mannen i dag och det gäller inte bara bilder tagna av män.
Hon menar att den gängse mansbilden i medierna är en bister och överlägsen man. De bilder som kvinnor tagit inom ramen för projektet skiljer sig från denna bildnorm.


Tycker om kvinnor
– Männen på de här bilderna ser ut som om de tycker om kvinnor, medan den gängse bilden i dagens press är en bild av män som ser ut som om de ville ge en på käften, säger hon.
Kvinnor i pressen som gör eller initierar bilder av det sistnämnda slaget anser hon vara fångade i den manliga normen.
Grundurvalet har gjorts av en jury och ut det materialet har Britt Marie Trensmar sedan skapat utställningen, det har blivit en helhet med bilder både av professionella fotografer och rena amatörer som visar både enskilda bilder och hela bildserier.
I flera av motiven finns män med barn. Även män med djur, katter och hundar har varit ett populärt motiv för de kvinnor som stått bakom kameran.


Urmannen
Lena Wilson-Laajali, ordförande i fotoklubben Obscura är en av de ålänningar som har bilder med på utställningen. Hon säger att hon blev tillfrågad och tyckte att det lät jätteintressant. Lena Wilson-Laajali kallar sin bild ”Adam”.
– Jag ville gå tillbaka till urmannen och paradiset.
Martin Nilsson är hennes modell.
– Han är son till min sons dagmamma och lovade ställa upp för ett porträtt.


Debatt
Britt Marie Trensmar är också glad över den debatt som följer på söndagen i museet och som bandas för att senare sändas i Sveriges TV.
Författaren och debattören Unni Drougge, som öppnar utställningen på lördagen, deltar. De övriga är Helena Hill, idéhistoriker och maskulinitetsforskare, Natalia Kazmierska, konstkritiker, Klas Hylander, talesman för föreningen Män för jämställdhet och Niclas Järvklo, maskulinitetsforskare. Britt Marie Trensmar sitter själv med och som diskussionsledare fungerar Mia Hanström, från Kumlinge, initiativtagare till nätverket ”Kön spelar roll” och den åländska feministakademin.


Viktigt för museet
För Ålands museum och konstmuseum är utställningen viktig, menar museibyråns chef Viveka Löndahl som var med vid gårdagens utställningspresentation.
Hon berättar att utställningen genomförs i samarbete med Arbetets museum i Norrköping där den skall visas mellan november och april. Enligt Löndahl är Arbetets museum ett svenskt tyngdpunktsmuseum, känt bland annat för att anlägga ett könsperspektiv på den moderna historien.
– Vi hoppas ju också att det skall finnas intresse för att senare visa utställningen också på andra håll, säger hon.
Utställningen öppnas på lördag kl.18 och den pågår till den 14 oktober. Paneldebatten på söndagen, under rubriken ”Ser vi på mannen på samma sätt?”, inleds kl. 13. På tisdag den 18 september kl.12 hålls en lunchvisning av utställningen med Britt Marie Trensmar själv som guide.JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

erkki.santamala@nyan.ax