DELA

Återseende i själsliga landskap

Man känner igen landskapen i Stig-Olof Jokinens målningar. Uddar, öar, fält och rior. Ändå existerar de inte annat än i form av själsliga landskap.
Konstnären Stig- Olof Jokinens utställning på Galleri Lugn och ro i Eckerö heter Återseende. Det är ett återseende i dubbel bemärkelse: dels med Stig-Olof Jokinen som konstnär, dels fungerar målningarna med de avskalade motiven som själsliga landskap, de flesta människor kan känna igen sig i dem. De ger betraktaren ett slags déjà vu, man har själv rört sig i dessa trakter.
Mer än i tidigare utställningar visar Jokinen här motiv från landbacken. Böljande fält i lysande färger, enar som säger något om envishet och uthållighet. Poesi i bildform.


Halva slottet
– Jag tilltalas av de enkla uttrycken. Det finns inga detaljer i målningarna, dels av estetiska skäl, men också för att det inte är meningen att platserna skall kunna identifieras. Jag målar bara ur minnet.
I ett hörn hänger en målning och jag tycker mig genast känna igen motivet, men ändå inte riktigt.
– Jo, det är Kastelholms slott, men jag målade bara halva slottet. Jag hade inget behov av att måla helheten.
Stig-Olof Jokinen hade egentligen inga planer på en utställning, när Peter Winqvist tog kontakt med honom tidigare i år.
– Hans inbjudan triggade mig. Det är ofta så att när man håller på med något katalyseras det fram något nytt.
Den pensionerade sjöbevakaren från Harladsby, Saltvik har hela tiden någon målning på gång.
– Jag har min lilla ateljé som jag går till alla dagar, men nu i och med utställningen har jag varit ivrigare.
I år firar han 35 års jubileum som konstnär och på frågan om det inte snart vore dags för en retrospektiv utställning, svarar han lite svävande.
– Ja kanske det. Jag har hållit på ett tag och jobbat med ganska många olika sorters tekniker. Jag tror inte folk skulle känna igen konstnären i en del av mina tidigare verk: tittskåpen kommer kanske folk kommer ihåg, men inte en del stora riktigt expressiva grejer.Fin lyster
Peter Winqvist som förestår galleriet Lugn och ro i Eckerö är synnerligen nöjd med sommarens utställare.
– Vi har kunnat visa de flesta måleritekniker: akryl, akvarell, olja och nu Stig-Olofs sandspackelteknik.


Stig-Olof Jokinen experimenterade redan på 70-talet fram en alldeles egen konstnärlig metod att arbeta. Sandspackeltekniken har blivit något av ett signum för honom. Sandspackel appliceras tunt på kraftigt kvalitetspapper, sedan börjar han bearbeta ytan med färgpigment.
– Jag fyller ytorna med färg och suddar fram dagrar och motiv. Strukturerna i grunden ger stöd till målningen. Sandspacklet i sig ger fin lyster och förstärker dessutom färgerna.
I början fanns det auktoriteter på konstområdet som ifrågasatte tekniken, som befarade att kalkhalten i sandspacklet skulle påverka hållbarheten i målningarna.
– Men nu med trettio års erfarenhet kan jag konstatera att farhågorna kom på skam. Det finns inga som helst tecken på förändringar i målningarna.
Utställningen Återseende visas i Eckerö hela augusti.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax