DELA

Anne Sofie von Otter till Alandica

Anne Sofie von Otter, världskänd mezzosopran, ger Konsertföreningen Katrinas första konsert i det nya kultur- och kongresshuset Alandica. Föreningen kallade i går till presskonferens för att kungöra att von Otter framträder i Alandica den 18 augusti. Man hoppas på fullt hus. Förköpet startar på måndag, den 30 mars.
Det är ett verkligt kap som kulturföreningen gjort. Ann Sofie von Otter hör sedan länge till det absoluta toppskiktet av solister i den internationella opera- och konsertvärlden. Hon har medverkat i massor med produktioner på världens stora operascener och samarbetat med världskända dirigenter.
Anne Sofie von Otter har sedan drygt 20 år också ett exklusivt skivkontrakt med Deutsche Grammophon och hennes skivkatalog omfattar med än 90 inspelningar, flera av dem har vunnit internationella priser.


Operaaktuell
Under säsongen 2007-2008 medverkade Anne Sofie von Otter i Mats Eks nyuppsättning av ”Orfeus i underjorden” på Kungliga operan i Stockholm och där är hon nu också aktuell i Wagners ”Ragnarök”. Hon skall också medverka i ”Oidipus Rex” med Esa-Pekka Salonen och Peter Sellars i New York och göra en Europaturné med Copenhagen Concert.
– Vår strävan har varit att Kulturföreningen Katrinas första konsert i det nya kk-huset skulle vara med en världsstjärna för att visa vad huset går för, säger föreningens ordförande Barbro Sundback.
Hon berättar också att man i flera år försökt få Anne Sofie von Otter till Åland men att det inte varit möjligt att få det att passa in med hennes många andra engagemang.
– Och det känns faktiskt ännu bättre att hon kommer nu när vi har utrymmen som gör att hon friare kan välja vad hon vill framföra, säger Sundback.


Sibelius och Weill
Katrinas verksamhetsledare Rosi Djupsund berättar att det blir en konsert med romanser, musik av Sibelius, Alvén, Peterson Berger, men också modernare tongångar av Kurt Weill och George Gershwin.
Pianisten Bengt Forsberg, som Anne Sofie von Otter länge samarbetat med, kommer att ackompanjera henne på piano. Medverkar i konserten gör också cellisten Svante Henryson som i fjol spelade med Whatclub i Ålands konstmuseum.
– Anne Sofie von Otter är mycket glad över att nu få möjligheten att komma till Åland eftersom det varit på tal så länge, säger Rosi Djupsund.


Väntar fullt hus
Man förväntar sig fullt hus på konserten och därför inleds biljettförsäljningen på måndag den 30 mars via Alandicas reception. Biljettpriserna har fastställts till 40 euro för vuxna och 30 för medlemmar i kulturföreningen. De som är under 18 år betalar 25 euro. Parallellt pågår förköpet till tioårsjubilerande konsertserien Katrina som genomförs den 4-8 augusti. Till konsertserien bokar man via Katrinas kansli på telefon 12177.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax