DELA

Anders Wiklöf förebild för unga läsare

Någon bokslukare är han kanske inte, Anders Wiklöf som nu fogats till Ytternäs skolas serie av läsande förebilder. Men en desto bättre berättare. När han i går mötte eleverna i klass 6 B i skolbiblioteket blev det en riktigt mysig berättarstund.
Det var en förkyld och snuvig gäst som tog plats i ringen av elever.
– Om det bara varit för rektor Norrgranns skull så skulle jag nog inte ha kommit, så förkyld som jag är. Det är för er, alla intressanta elever, som jag kommit, säger han med glimten i ögat.
Om någon eventuellt trott att ett kommerseråd är en väldigt märkvärdig person så kom de tankarna på skam genast från början. Något avstånd mellan gästen och eleverna kunde man inte märka.


Konst- och kokböcker
Anders Wiklöf fick frågor om vad han läser och svarade att det blir mycket konstböcker. Nya sådana får han mest varje vecka.
– Och med ett förflutet som kock så läser jag också mycket kokböcker.
Bland sådant som han läst nämner han också Jan Guillous ”Tjuvarnas marknad”, en lite speciell upplevelse eftersom han har Bruno Liljefors målning av katten Jeppe, som nämns i boken, på sin vägg.
Vad läste du som liten, frågar någon.
– Då blev det nog inte så mycket. Det fanns så mycket annat som skulle göras när jag var liten, blir svaret.


Jobbat mycket
Eleverna vet också att Anders Wiklöf är ganska förmögen och man vill veta vad som varit nyckeln till hans framgång.
– Jobbet har alltid varit tufft. Det var tidiga morgnar som gällde när jag var yngre och när jag var bilhandlare höll jag öppet också på kvällarna då familjerna var lediga. Hela familjen är ju alltid involverad i ett bilköp, förklarade han.
Smått imponerad blev nog hans unga publik när han förklarade att han redan som trettonåring haft fyra bilar.


Björn Borg
Riktigt blommade berättartalangen ut när Anders Wiklöf fick frågor om Andersudde med dess tennisarena och om vänskapen med Björn Borg. Han kunde berätta om hur han redan tidigt blev bekant med tennisstjärnan på Mallorca, om hur han en gång ringde på porten till hans hus och blev insläppt av Björns pappa Rune Borg, allt medan paparazzifotograferna med sina långa teleobjektiv häckade i den täta häcken runt huset.
– Han är en fin och enkel människa med ett gott hjärta, sade han om Björn Borg.
Och när skolbibliotekarie Elspeth Randelin frågade om Borg kanske kunde komma till skolan som en läsande förebild, blev svaret.
– Det tror jag säkert.


Mamman en förebild
Men när Anders Wiklöf fick frågan om vilka förebilder han har så handlade det inte om några kändisar.
Han berättade om hur han uppskattade sin mor och sin far och brodern Lasse, som gick bort i fjol. Att mamman, som var blind när han föddes, betytt något alldeles särskilt för honom framgick klart. Han berättade att han aldrig hörde henne klaga och om hur hon lärde honom en massa viktiga saker.
– Om någon sko står snett i tamburen ställer jag den alltid rätt och jag har ännu inte kommit hem så sent någon natt att jag inte skulle ha hängt mina byxor i pressvecken.
– Jag älskade min mamma. Hon betydde allt för mig.
Så är lektionen slut och så trevligt har Anders Wiklöf haft att han på stående fot bjuder in klassen och lärarna till Andersudde. I skolbiblioteket lämnar han också kvar boken om konsten på Andersudde.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax