DELA

Ålandströjor på parad i museet

Nu har tävlingsbidragen för 2000-talets åländska ylletröja flyttat in på Ålands museum. Till den 3 maj kan alla stickintresserade bekanta sig med de sjutton bidragen på Torget i museet och rösta om publikfavoriten. Den 9 maj kungörs vinnaren. (På bilden från vänster Barbro Eriksson, Eva Nyberg, Florence Pahlman och Marlene Sjöblom.)
Eva Nyberg, som är ordförande i Föglö hembygdsförening, tog initiativet till tävlingen som föreningen utlyste i augusti i fjol. Hon säger att det gått lång tid sedan det i början av åttiotalet genomfördes en liknande tävling med stöd från Henrik Nylunds fond, en tävling som vanns av Marita Andersson i Mariehamn och som resulterade i såväl stickmönster som stickpaket.
– Jag upplever att det igen finns ett behov av en Ålandströja. När man reser i Norden och på andra ställen så finns det ofta både tröjor och mönster att köpa, det borde det finnas här också, menar Eva.


Stickintresse
Eva som själv stickar mycket och också har egna får konstaterar dessutom att det just nu finns ett stort intresse för stickning. Det ordnas stickcaféer som lockar också yngre stickintresserade.
Utöver de nya tröjor som nu tagits fram genom tävlingen kommer man i nästa nummer av publikationen Gammalt och nytt från Föglö att presentera Marita Anderssons tröja från den tidigare nämnda tävlingen.


Pristagarna valda
En jury bestående av Barbro Eriksson, Florence Pahlman, Tina Juslin, Marlene Sjöblom och Per-Ove Högnäs har redan enhälligt valt ut en vinnare och en andrapristagare bland de tolv personer som står bakom de sammanlagt sjutton tröjorna – några bidrag består av familjeuppsättningar med tröjor för far, mor och barn. Vinnarna hålls dock hemliga till den 9 maj då prisutdelningen sker.
– Det är för att utställningsbesökarna i lugn och ro skall få rösta fram sina favoriter utan att påverkas av juryns åsikter, säger Eva Nyberg.


Visats i Degerby
Omröstningen inleddes redan när tröjorna visades i biblioteket i Degerby, en utställning som lockade ett hundratal besökare. Nu fortsätter man omröstningen i Ålands museum och först när utställningen där är avslutad räknas rösterna.
Vinnaren får ett pris på 1.000 euro medan andrapristagaren får 500 euro. Dessutom får publikens favorit 250 euro.


Mönster tillgängliga
Eva Nyberg säger att det är prispengar som hembygdsföreningen inte kan bidra med men man har fått stöd såväl av Ålands kulturstiftelse, som landskapsregeringen via Kultur i skärgården, som av Föglö kommun.
– Prissumman är ganska stor men man skall också beakta att de som vinner priserna också måste ge ifrån sig sitt mönster. Tröjorna skall ju sedan kunna stickas av vem som helst.
Prisutdelningen kommer att ske vid en tillställning på Enigheten i Degerby lördagen den 9 maj.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax