DELA

Åländsk teaterdebut för Lill Lindfors

För första gången kommer Lill Lindfors att spela teater på Åland. I mars kommer Riksteatern till Alandica med Neil Simons ”Plaza Svit”.
– En klassisk Broadwaysuccé, säger Robert Liewendahl som är kontaktperson för gästspelet på Åland. (På bilden Lindfors och Tomas Bolme.)
Riksteaterns gästspel på Alandica infaller den 12 och13 mars och biljetterna släpps redan nu. Lill Lindfors och Tomas Bolme har huvudrollerna i uppsättningen.
– Övriga roller spelas av Magnus Byström och Sara Nygren, som tidigare bland annat synts i filmerna ”Skenbart” av Peter Dalle och ”Hundtricket”. För regin står Jan de Laval, berättar Robert Liewendahl.


Hotellsvit scenen
Handlingen i ”Plaza Svit” utspelar sig vid tre olika tillfällen i en hotellsvit, närmare bestämt svit 719. Vi får en direkt inblick i hur ett elegant, men inte så värst lyckligt gift par försöker att blåsa liv i äktenskapet.
– Plaza Svit är en intelligent och tänkvärd komedi som hade urpremiär på Broadway 1968. Den gjorde året efter succé på Vasan i Stockholm. Pjäsen har även spelats in som långfilm med Walter Matthau och Lee Grant, berättar Liewendahl.


Erfaren regissör
Regissören Jan de Laval var med som skådespelare i ”Plaza Svit” redan när den spelades på Vasan 1969 och han har en lång karriär både som skådespelare, regissör och producent bakom sig. Jan de Laval är också grundare av produktionsbolaget Nöjeshunden som producerat den här uppsättningen av ”Plaza Svit” för Riksteatern.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax