DELA

Åländsk kulturportal sjösatt

En à la carte-meny med högklassig konst och kultur. Den ambitionen har den åländska kulturportal som i går öppnades på internet. Man talar också om ”ett naturligt interaktivt smultronställe” för kulturintresserade. (På bilden Stefan Simonsen, Marika Mattfolk, Peter Strandvik och Brittmari Wikström vid presentationen av portalen.)
Nyan har tidigare i höst berättat att kulturportalen varit ute på testkörning och utvärdering bland ett utvalt antal åländska kulturaktiva. I går hade man kommit så långt att man vågade sig på sjösättning.
Det är Stefan Simonsen, tidigare direktör på Nordens institut på Åland och nu verksamhetsledare på Röda Korset som är initiativtagaren. Portalen har dock ingenting med hans jobb att göra utan är helt och hållet en fritidssyssla. Som kulturaktiv, bland annat inom musik, har han märkt att det finns ett behov av denna typ av tjänster.


Nya media
Kulturportalen är det första av de 15-18 projekt som skall utvecklats inom NIM, Nya interaktiva media, inom Åland högskola som i sin tur stöds med mer än en halv miljon euro för detta ändamål, största delen EU-medel. Här är Brittmari Wikström projektledare och Peter Strandvik projektanalytiker och utvecklare. I utvecklandet av kulturportalen har man också samarbetat med Institute for Advanced Management Systems Research vid Åbo Akademi. Åländsk samarbetspartner, som nu tar över den aktiva driften av sidan, är Maj Active med Marita Mattfolk.


Öppet forum
Idén har varit att skapa en öppen sida som skall var lättillgänglig och där det skall vara gratis att både lägga ut information och att inhämta information. Avgifter i form av provisioner blir det endast fråga om ifall man vill sälja konst, böcker, skivor eller något annat via sidans butiksfunktioner eller anlita sidan för bokning och biljettförsäljning.
Stefan Simonsen har också en vision om att sidan kunde bli ett forum där kulturaktiva ålänningar kunde presentera sig själva för en större allmänhet. Man skall kunna sätta ut bilder, filmer, ljudfiler och länkar av olika slag.


Funktioner
Dessutom innehåller sidan – eller skall kunna innehålla – kulturnyheter, evenemangskalender, bloggfunktion, forum för gruppdiskussioner, auktionssida, funktioner för nedladdning av musik, sevärdheter med kartfunktioner för orienteringen, med mera.
– Man kan till exempel tänka sig att den som ensam skall köra bil från Mariehamn till en konsert i Jomala kan gå in och berätta att det finns fyra lediga platser i bilen och så kan andra användare boka in sig och bli upplockade längs den angivna rutten. Det blir ju av miljöskäl allt viktiga med samåkning, säger Simonsen.
På samma sätt ser han möjligheter för den som vill starta till exempel en sångkör att bjuda ut ett visst antal platser och så får intresserade sångare boka in sig som körmedlemmar.
– På samma sätt kan man ju också tänka sig att flera personer går i hop om saminköp av någonting och gör en gemensam beställning.


Öppen debatt
Det forum som startas för öppen debatt skall till exempel kunna användas om man efter en teaterföreställning vill gå in och direkt ge synpunkter och utbyta åsikter om vad man upplevt.
I avskalad form skall man framöver också kunna ta fram det väsentliga ur portalen i den egna mobiltelefonen.
Stefan Simonsen skall fortsättningsvis ha ansvar för sidans innehåll medan uppdateringarna sköts av Maj Active.
Vid presentationen och lanseringen i går konstaterade Brittmari Wikström om portalen och dess vidare utveckling att:
– Nya interaktiva media blir det som folk gör dem till.
Adressen till kulturportalen är: http://www.kulturportalen.ax

Text & foto: JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax