DELA

Åländsk form i Helsingfors

Form.ax, utställningen med åländskt konsthantverk och formgivning, kan nu ses i Helsingfors. I går öppnades utställningen på Galleri Norsu på Kajsaniemigatan. Öppningstalet hölls av näringansvariga Jörgen Strand från landskapsregeringen (bilden).
Med vid öppningen var bland andra utställningens kurator Stefan Lindfors och vice lantrådet Jörgen Strand som ansvarar för de åländska näringslivsfrågorna.
Dessutom en del av de deltagande formgivarna/konsthantverkarna.


Samla det bästa
Nyan har tidigare berättat om utställningen och ambitionerna bakom projektet där målsättningen varit att samla det bästa ur samtida åländsk formgivning. Utställningen i Helsingfors sammanfaller med de åländska landskapsdagarna i juni, men den kan ses på Galleri Norsu ända till den 13 juli.
Utställningen skall senare ut på en nordisk-baltisk turné till Island, Estland, Norge och Sverige. Till Åland kommer den nästa år då den skall utgöra Eckerö- post och tullhus sommarutställning.
Urvalet av deltagare och det som visas upp i form.ax har gjorts av Stefan Lindfors och utställningsarkitekt har Timo Saari varit. För utformningen av det grafiska materialet kring utställningen har Maria Jonsson ansvarat medan Lena Nyman på Nordens institut har varit producent.
Britt-Inger Wahe
på Ålandskontoret i Helsingfors var med vid öppningen på torsdag kväll och berättar att vernissagepubliken var med rätta imponerad. Hon noterar också att de åländska utställningarna huvudstaden också i övrigt fått uppmärksamhet,.
– I Nyt-bilagan till fredagens Helsingin Sanomat har kritikern Jukka Yli-Lassila i spalten Kritikerns val (Kriitikon valinta) valt ut enbart åländska utställningar under rubriken Åland nu!, nämligen utställningen Åland – Ahvenanmaa på nationalmuseet där han särskilt nämner den lyckade, lätt självironiska presentationen, form.ax utställningen där han är imponerad av mängden formgivare som ställer ut och dessutom som tredje val Hilda Hongell och Lars Sonck-utställningen med byggnadskonst från det gamla Mariehamn i Jugendsalen.
– För alla som arbetar med det jätteprojekt som Ålandsdagarna utgör är det fint att på detta sätt få erkänsla för jobbet och se att det är värt både pengarna och mödan, säger Wahe.


De ställer ut
De formgivare och konsthantverkare som finns med i utställningen på Galleri Norsu är: Anna-Lena Beckman, Ilse Berg, Paul Bradley, Tiina Dahlman och Margit Holmberg, Mia Englund, Ann-Louise Eriksson, Ann Granlund, Guldviva, Lotta Gustafsson, Eva-Jo Hancock, Bert Johansson, Per-Åke Johansson, Korpi & Gordon, Judy Kuitunen, Peter Lindberg, Giséla Linde, Lugnet Keramik, Pär Löthman, Eva-Len Mattsson, Jussi Mäkelä,Gunilla von Nandelstadh, Synnöve Nordström, Minna Rundberg, Gunvor Skogberg, Tanja Spormann, Göran Stenroos, Ann Sundberg, Titti Sundblom, Margareta Svensson och Annika Åkerfelt.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: LENA NYMAN