DELA

Ålandsättling på Nya Zeeland skrev memoarer

Den första maj i år fyller Jessie Rosier på Nya Zeeland 99 år. Nya Åland har tidigare berättat om hennes besök på Åland 2001 och den bok hon skrev om sin morfar som var ålänning. Nu har hon kommit med sina egna memoarer.
Jessie Rosiers far, Mathias Wilhelm Jonson Brändström, var född 1860 i Finström Bjärström. Han led skeppsbrott 1887 utanför Nya Zeelands kust och blev kvar där hela sitt liv.
Han gifte sig 1900 med Jessie Emily Kent och familjen som så småningom omfattade även tre döttrar hade ett strävsamt liv. Bland annat livnärde sig fadern som rallare och en tid bodde familjen i tältläger vid järnvägen.


Spårade rötter
Jessies far Wilhelm dog 1924 och det var inte mycket familjen visste om hans ursprung. I början av 1990-talet lyckads Jessies dotter Anne Bouterey spåra faderns rötter till Åland. Det var genom en hel del märkliga sammanträffanden. Som exempel kan nämnas att Anne utan att veta något stannade och fotograferade vitsippor vid ett torp i Önningeby, utan att då ha en aning om att huset hade tillhört hennes morfars syster Rosa.
Jessie och dottern Anne besökte sedan gemensamt Åland hösten 1990 och de träffade även släktingar i landskapet.


Memoarer
Nu har snart hundraåriga Jessie Rosier givit ut sina memoarer. Boken är utgiven i Christchurch på Nya Zeeland på engelska. Den berättar om Jessies långa innehållsrika liv och hennes längtan efter att veta mer om sin för tidigt bortgånge far som hon hade stor tillit till. Även resan till Åland skildras.
Jessie har två döttrar och äldsta dottern Joan Rosier Jones är författare. I början av sitt författarskap skrev Joan boken ”Voyager”, utgiven 1987. Den handlar om morfaderns skeppsbrott och liv.
Joan skrev boken innan Ålandsanknytningen hade klarlagts och utförandet är skönlitterärt. Moderns bok ”Jessie’s Story” är dock helt dokumentär och självbiografisk. Förhoppningsvis kommer Mariehamns stadsbibliotek och Ålands emigrantinstitut att erhålla ett exemplar av boken. Sjöbloms emigrant- och torparmuseum har erhållit ett exemplar.

KJELL EKSTRÖM