DELA

Alandicainvigning på fem scener

Med massor med musik, teater, dans och andra kulturprogram skall kultur- och kongresshuset Alandica invigas i dagarna två. Från tidig eftermiddag på lördag till långt in på kvällen bjuds det på program på fem parellella scener och på söndag fortsätter invigningsprogrammet. (På bilden övar Kaj-Gustav Sandholm och Alandicakören för Mendelssohns ”Lobgesang”, söndagens invigningskonsert.)
Öppningshögtidligheterna inleds kl. 13.30 på lördag med lantrådet Viveca Eriksson och vice lantrådet Britt Lundberg och vid 14.30 tar de parallella programmen vid.
I den paus som följer 15.20 kan man också möta Finlands kulturminister Stefan Wallin och statssekreterare Johan Tideman från Sverige som framför sina hälsningar.
I lördagens program vill Yvonne Törneroos på landskapsregeringens kulturbyrå gärna göra lite extra reklam för att par inslag som ännu ka ta emot fler besökare. Dels gäller det Åbo Svenska Teaters gästspel med farsen ”Ingen är perfekt” som ges i Vita Salen kl. 18.30-20.30 och dels ”Ballroom Blitz” som 20.30-23.30 bjuder på dans till storband i foajén. I samband med balen håller skådespelaren Matts Stenlund också tal till kulturhuset.
– ÅST fick ju väldigt fin kritik när pjäsen hade Ålandspremiär och att dansa till storband är någonting alldeles extra, konstaterar Törneroos.


Mendelssohn
På söndag fortsätter musikprogrammet i husets auditorium med en rad unga band och kl 16 är det invigningkonsert i Stora salen.
Under ledning av Kaj-Gustav Sandholm ges Mendelsohns mäktiga Lobgesang (Symfoni nr 2) med stor kör och orkester. Solister är. Frida Jansson, Freja Frisk och Christian Juslin.


Nordman om 1809
Yvonne Törneroos vill i söndagens program också påminna om lektor Dan Nordmans föredrag kl 14.30 i konferensrum 301. Nordman talar under rubriken ”Från mittpunkt till utpost, 1809 – det mest ödesdigra året i Ålands historia”.
Till teatern och balen på lördag och till Mendelssohn-konserten på söndag fås biljetter i förköp hos hotell Arkipelag. Man kan också gå in på www.alandica.ax. Resterande biljetter kan man under lördagen köpa direkt i receptionen på Alandica.
Utöver teatern, balen och Mendelssohnkonserten är det fri entré till invigningsdagarnas program.
Hela utbudet finns på kulturbyråns hemsida, www.kultur.ax.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax