DELA

Alandia Strings firar 15 år med konsert

Alandia Strings – det som tidigare kallades Barnfiolen – kan i år fira femtonårsjubileum. Det sker bland annat med en stor jubileumskonsert med gästartister i Alandica söndagen den 19 april. (Bilden från en övning inför konserten.)
Jubileumskonserten i Alandica, som inleds kl 16, är tvådelad. I den första delen underhåller Alandia Strings med klassisk musik, folkmusik och till och med någon poplåt. Det blir solo-, grupp-, och allspel.
I den andra delen underhåller svenska showartisterna Stefan och Kim. Deras framträdande beskrivas som ”ett musikaliskt fyrverkeri utan begränsningar”.


Roligt med musik
– Vi har gästartisterna inhyrda för att vi vill visa våra egna elever och alla ålänningar hur roligt man kan ha med musik, säger Birgitta Bergman-Jansson i Alandia Strings.
Att man valt Alandica som arena för jubileumskonserten beror på att man vill ge Alandia Strings en möjlighet att pröva hur det känns att spela i ett riktigt konserthus. Vanligen har ju Alandia String framträtt i olika ungdomslokaler.


Spela med proffs
– Gästartisterna kommer också att göra några nummer tillsamman med våra elever och med det arrangemanget vill vi att eleverna skall få känna på hur det är att spela tillsammans med professionella musiker. Stefan och Kim har gjort konserter tillsamman med unga violinister också tidigare och tycker att det är viktigt att etablerade musiker sporrar barn och ungdomar, säger Bergman-Jansson.
Kim Strandberg och Stefan Arwidsson har spelat i hop i mer än 20 år. De är uppvuxna i Småland men fann varandra på Musikhögskolan i Malmö. Just nu är de mitt uppe i en internationell karriär och framträder också på Mariepark i Mariehamn på lördag kväll i samband med Ålandsbesöket.


Ny ledare i höst
Alandia Strings, som består av 45 fiolelever, har övat hela vårterminen inför jubileums konserten och man hoppas givetvis på en stor publik på konserten.
– Vår ledare Marita Sandberg, som lett Alandia Strings sedan starten, slutar efter den här terminen men vi har en ny lärare på gång och kommer också att kunna ta in nybörjare från hösten, säger Birgitta Bergman-Jansson.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax