DELA

Åland får stor fotofestival i höst

Fotoklubben Obscura gör en ny storsatsning. Efter framgången med naturfotografen Mattias Klum för tre år sedan satar man nu på en hel fotofestival i Alandica i oktober. Kända föreläsare som den mångfalt prisbelönade Brutus Östling medverkar. (På bilden Susann Grönlund, Lena Wilson-Laajali, Berit Sundman och Torbjörn Granlund i Obscuras styrelse.)
Obscuras ordförande Lena Wilson-Laajali berättar att festivalen vänder sig till alla fotointresserade men att man också bjudit in ett tiotal finlandssvenska fotoklubbar som väntas delta med omkring hundra medlemmar.


Samarbete
På sätt och vis är det arrangemang man höll med Mattias Klum 2006 en upptakt till festivalen. Klums föreläsning lockade 700 personer till Idrottsgården. Ett antal finlandssvenska fotoklubbar var också med och det ledde till ett samarbete med träffar och gemensamma utställningar. Nu går man vidare med en hel festival.
Enligt Lena Wilson-Laajali tror man inom Obscura att det finns ett behov av en fotofestival, den första i sitt slag på Åland. Att man satsar på oktober är ett medvetet sätta att göra något nytt och spännande mitt i den turistiska lågsäsongen.


Östling lockar
Som lockbeten har man lyckats engagera kända fotografer från Sverige, Finland och Åland. Bland annat medverkar Brutus Östling , känd för en rad stora fotoböcker, vald till årets naturfotograf i Sverige 2006 och till Nordens naturfotograf 2007. Två av hans böcker har fått titeln ”Årets pandabok” av världsnaturfonden och han har också nominerats för Augustpriset.
– I höst kommer han med en ny bok. Det är också om den han skall föreläsa här. Föredraget handlar om ”pingviner och andra kaxiga fåglar”.
Andra föreläsare är Brendan Denaly, irländare i Helsingfors, Ralf Åström, natur- och modefotograf, också han från Helsingfors, Anders Geidemark, naturfotograf från Sverige, Mireille de la Lez, från Sverige, känd för sina bilder av isbjörnar i Arktis. Från Åland medverkar naturfotografen Andy Horner.


Storsatsning
Enligt Lena Wilson-Laajali hoppas man nå en publik på minst 450 personer på både fredag och lördag för att arrangemanget skall gå runt. Man har en budget på 33.000 euro och stöds av bland andra Mariehamns stad, Nordens institut på Åland och Svenska kulturfonden. Plus en del privata företag. Anmärkningsvärt tycker man att det är att landskapets kulturdelegation gav föreningen avslag men man hoppas fortfarande på en ny ansökan som lämnades in i april.
– Också foto handlar ju om kultur, menar Lena Wilson-Laajali och fotoklubbens styrelse.
Från den 1 juni kan man börja boka biljetter till festivalen via Alandica.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax