DELA

Akvarell av Hanna Rönnberg till Önningebymuseet

Önningebymuseets samling har igen berikats genom en donation.
Det är sommarålänningarna Eric och Lisbeth Johansson (bilden) som donerat en fin akvarell av Hanna Rönnberg till Önningebymuseet.
– Vi har sagt att vi skulle testamentera tavlan till museet, men nu bestämde vi oss för att överlämna gåvan själva. Om tavlan hänger i stugan i Geta är det inte många som ser den, men på Önningebymuseet kommer den allmänheten till del, säger Eric och Lisbeth Johansson i ett pressmeddelande från museet.
Eric Johansson bor i Solna, men han kom redan på 1960-talet till Åland och har sedan dess ett sommarställe i Geta. Han är en välkänd profil i landskapet och har genom åren samlat på sig mycket material om Åland.
– En hel del Ålandsmaterial har vi väl återbördat till landskapet genom åren och den här donationen är väl i linje med det, säger han.


Före Ålandstiden
Tavlan som nu donerats till Önningebymuseet är tillkommen under den tid Hanna Rönnberg studerade vid Kungliga Konstakademien i Stockholm. Dateringen är något svårläst men årtalet torde vara 1885, eller möjligtvis 1882.
Sommaren 1886 kom Hanna Rönnberg till Åland och blev en av grundarna till Önningebykolonin, en koloni som hon var med och upprätthöll ända till första världskrigets utbrott. Hanna Rönnberg var född 1860 i Tavastehus och avled 1946 i Helsingfors.
Den aktuella målningen föreställer en lövskogsinteriör och på bilden finns även ett litet får. Akvarellen har några få inslag av täckvitt, färg som genom att pappret gulnat framträder mer i dag än från början. Färgerna har inte i övrigt bleknat och målningen är i gott skick.


Visas i sommar
– Akvarellen är av hög kvalitet och utgör utan tvekan det bästa exemplet på hennes akvarellkonst i vår samling. Önningebymuseet har sammanlagt ett tjugotal verk av Hanna Rönnberg. Tavlan kommer att visas i sommarens utställning på Önningebymuseet, säger Kjell Ekström vid museet. (jk)