DELA

Lacka inte ur, hjälpen är här

Precis som att lägga en perfekt eyeliner kräver det både tålamod och fingertoppskänsla. Ni vet vad jag pratar om, det snurrar i allas huvuden de här sista dagarna innan dagen med stort D. Det som skiljer agnarna från vetet: Vem har alla klappar färdigt inslagna under granen? Och vem har fortfarande panik över vad de ska ge till pappa, som ju aldrig önskar sig något och därför alltid får den minsta julklappshögen.

Internet är så sjukt klappfixerat just nu. Bloggare ser julen som en tävling i att påvisa vem som minsann har den allra bästa smaken när det kommer till önskelistor. Vem lyckas hitta det allra mest exklusiva doftljuset, det där perfekta grytunderlägget i mässing från en hipp dansk designer och vem kan tipsa den där mest revolutionerande hårprodukten i den där fina flaskan som bara kompletterar bloggkollaget så. himla. bra.
Det är som att det plötsligt är helt rimligt att spendera hela lönen på prylar bara för att det är december. Och hur mycket DN än skriver om att det svenska folket ”nog minsann satsar mer på julmys än klappar i år” så snackar vi fortfarande om tjugo procent av Sveriges befolkning som planerar att spendera mer än 5000 kronor på julklappar.

För mig finns det bara en förklaring till detta: Det är så förbannat roligt att ge. Och jag, jag är grym på att ge. Det tog ett tag att hitta balansen, det får jag medge. I många år köpte jag dyra iPods till pojkvänner, kameror till kompisar och satt uppe till fyra på natten för att vinna budgivningen på svindyra smycken från Tradera. Bara för att så se lyckan i ögonen när mina kära förbluffades av min otroliga fingertoppskänsla. Jag vill inte ens tänka på hur mycket pengar jag lagt ner på numera ex-pojkvänners julklappar.
Det blev en tävling för mitt inre att varje år toppa förra årets succé. Och eftersom det kostar att ligga på topp så kunde jularna bli rent av ruinerande för mig. Därför har jag istället för att våldföra mig på bankkontot börjat satsat på att lägga ner min själ i personliga julklappar.

Det börjar ofta redan i oktober. Om vi säger som så – jag lackar bra långt innan jul. Ett år gav jag mig på att måla tavlor i olja och akryl. Ambitiöst? Ja, en aning. Herregud vad jag målade. Och svor. Mamma, svärmor, mostrarna, alla skulle få sitt alldeles egna personliga konstverk. Det var iallafall min plan. När julen kom låg lyckligtvis en stackars tavla inslagen under granen.
Ett annat år gjorde jag egna burkar med kokosolja till hela tjocka släkten med bilder på var och en på etiketten och en liten personlig text. Grand slam, om ni frågar mig.

Så för er som just nu saknar någon sista julklapp, inte ens har börjat eller som har en dålig magkänsla över årets klappar och vill komma igen 2015 – klipp ut och lägg i kalendern – för här kommer Maddes julklappstips!

Mamma
Varför inte slå ihop de två saker mammor älskar mest? Handväskor och din konstnärlighet. Köp en väska second hand och pimpa upp den med antingen färg á la North West, ett nytt axelband eller ett personligt foder. (Obs, kräver viss fingertoppskänsla. Inget för den oerfarne pysslaren).

Pappa
Vad gillar pappor? Whiskey, sport på TV och att smygäta ost ur kylen om kvällarna. Vad ogillar pappor? Att shoppa kläder. Här finns ett golden opportunity. Vad passar inte bättre än en mjukisdräkt (obs viktigt att denna är sjukt manlig) med namn och personligt attribut på? Touché.

Syskon
Passa på att ta en massage tillsammans med den person i världen du är mest bekväm tillsammans med – ditt eget kött och blod. Vill du spara på krutet (plånboken) så räcker det ju bra med en fotmassage så länge det är skumpa och jordgubbar inblandat.

Farmor
Här duger ju ärligt talat det mesta där du visar lite ömhet och omtanke. Visa din tacksamhet med en personlig dikt som du broderar ner med korsstygn på en uppspänd duk. Voilá! Passar utmärkt till hennes inredningsstil och påminner henne om hur glad du är att hon finns. Pluspoäng för fyndiga formuleringar.

Kompisen
Gör lite research (har du gått en bartenderutbildning underlättar det) och komponera ihop en drink i kompisens namn. Ju fler oväntade ingredienser och moment i blandningen ju bättre. Älskar hen Ben&Jerrys, gör en glassdrink. Är hen såld på frukt, komponera en personlig daiquiri. Som uppbyggt för världens bästa förfest.