DELA

Vad händer med skattegränsen?

EU-valet är över, och trots ett fantastiskt resultat för Anton Nilsson fick vi ingen ersättarplats i Europaparlamentet. Nu står vi utan eget politiskt inflytande de kommande fem åren och tvingas samarbeta med olika regioner för att lyfta och rapportera de frågor som ständigt påverkar våra inkomster och vår vardag.

EU har en vision om att ta tullunionen till nästa nivå, och vi har redan sett effekterna av detta genom den nya tullkodexen. Flera svenska leverantörer vägrar nu leverera varor till Åland på grund av den ökade administrationen innan varorna lämnar Sverige. I höst blir det ännu viktigare att rätt dokumentation följer med varorna, annars riskerar de att inte levereras.

Dagligen får vi meddelanden om att medlemstidningar, brev eller födelsedagspresenter har fastnat i posten och måste förtullas. Detta är en stor olägenhet, särskilt för äldre personer som inte har möjlighet att ta sig till Sviby postkontor och sedan vidare till tullen. Detta problem måste lösas. Det är orimligt att ålänningar inte kan ta emot gåvor eller tidningar utan att de ständigt fastnar i förtullningen och att våra företag ständigt tvingas lägga allt mer resurser på hanteringen av skattegränsen.

Nu behöver vi information om vad arbetsgruppen, som tillsatts av Finlands finansminister Purra har kommit fram till. Skatteverkets generaldirektör besökte Åland den 17 maj 2024, och vi vill veta vad diskussionerna kring skattegränsproblematiken gav för resultat. Tidigare har vi fått höra att förtullningen mellan Åland och Finland är så förenklad som EU-kommissionen kan godkänna, vilket verkar långsökt med tanke på att det är samma stat som ska ha samma skattesats. Vi förväntar oss därför en snar förbättring. Hur problemen med övriga länder ska lösas är något vi ser fram emot att höra mer om. Blir det ett tullhus som finansieras tillsammans med rederierna på Åland, eller hur ser planen ut?

Vi kräver svar och åtgärder för att underlätta vår vardag och säkerställa att vi på Åland inte fortsätter att drabbas av byråkratiska hinder.

ÅLANDS FRAMTID

PEGGY ERIKSSON

YVONNE SUNDBOM KORPI

LINDA JANSSON

JONNY LANDSTRÖM

GUNNAR GRANLUND

MAGNUS JANSSON