DELA

Ungdomsvalet – en viktig demokratiskolning

Nu verkar det mesta av dammet ha lagt sig när det gäller att få igång ungdomsverksamheten i partierna. Och aktiva är ungdomarna också. Senaste initiativet blev en ungdomspolitisk debatt i Lyceet inför riksdagsvalet.
Men det här borde bara vara en början. Hitintills handlar det om ett ganska litet antal unga eldsjälar som tar för sig. Det gäller att också få fart på resten av ungdomarna. Inte bara för att skaka fram nya politiker. Utan också för att ge grundläggande utbildning i hur man använder sig av de demokratiska verktygen. Saknas den kunskapen är det väldigt svårt att påverka något.

Som ickepolitiker har man ett stort ansvar i att rösta på valdagen. Det duger inte att först vara ”ointresserad av politik” i fyra år. Sedan strunta i att rösta. Och sen gnälla över makthavarna.
Väldigt många ”en” blir en grupp med pondus. Och det går faktiskt att välja in helt nya politiker om man är missnöjd med de gamla och etablerade. På Åland är det personval som gäller. Och här finns en unik möjlighet till att, som väljare, påverka med små medel. Tänk vad de 32,2% soffliggarna kunde åstadkommit i valet 2007.

Ett, i mitt tycke, mycket bra grepp är det skuggval som anordnas i Finland där unga i åldrarna 14 – 17 år får tycka till i riksdagsvalet. Vid sidan av själva valet ordnas paneldebatter och demokratiuppfostran. Varför inte göra samma sak på Åland inför lagtingsvalet?!
Låt högstadierna och skolorna på gymnasialstadiet ta hand om de praktiska arrangemangen. Involvera självklart elevrepresentanterna i arbetet. Bjud in lagtingskandidaterna till debatt. Anordna egna paneldebatter mellan elever. Bjud in representanter från partierna att presentera sina partier och svara på frågor. Anordna en uppsatstävling på temat demokrati. Låt ungdomarna intervjua vuxna om deras syn på partierna.

Åland är en väldigt liten demokrati med ultrakort avstånd mellan väljare och förtroendevalda. Det är dags att lära de kommande generationerna hur man bäst tar vara på möjligheterna att skapa ett samhälle man kan trivas i. Och känna sig stolt över.
Erik Schütten (ÅF)
P.S. Jag röstar självklart på den yngsta och hetaste riksdagskandidaten på Åland i år, Axel Jonsson (ÅF) nummer 9.