DELA

Tillåt hunden på serveringen

Fredag förra veckan (24.04.) var den årligen återkommande Hundens Dag. Finska Kennelklubben beskriver hunden som människans bästa kompis, familjemedlem, arbetskompanjon, hjälpassistent, outtröttlig lyssnare och tröstare samt joggingkompis till hälsonyttan. Människans bästa vän är värd sin dag!

Antalet hundar i familjer ökar lavinartad och dessa sällskapsdjur har även en stor ekonomisk betydelse i konsumentmarknaden. Folk som rör sig med sin hund bildar en viktig kundgrupp. Ute i världen finns växande utbud till rekreation och service för matte/husse och hunden. Rör hundar finns det pälsvård, massör, osteopat, gym även med simbassäng, dagis mm.

De flesta shoppingcentra tillåter hundar, som i Helsingfors Stockman och Forum. Här hos oss har Maxinge hundparkering. I Helsingfors får hunden åka i buss, spårvagn och metro och utan avgift. Hos oss fick man några år tillbaka läsa i tidningarna att Eckerö Linjen har praktiskt taget förbjudit att ta hunden med i deras bussar.

Allmänna hundrastgårdar blir allt vanligare. Helsingfors stad har byggt och finansierar ca. 80 hundrastgårdar. I Mariehamn har vi Nabbens hundrastgård och “Bästis” vid Lotsgatan samt på kommande en rastgård till Godby, vilka samtliga drivs av frivilliga. Våra rastgårdar utnyttjas också av turister med hund, särskilt av båt-turister.

Rikets hälsovårdslag ändrades så att från och med år 2012 blev det tillåtet att besöka caféer, matserveringar och restauranger med hund. Man skapade valmöjlighet och ett förbud mindre i samhället. Innehavaren fick själv välja om hundarna var tillåtna eller icke välkomna. Utanför lokalen skulle finnas anslag vilketdera gällde.

Detta är givetvis ett bra och klar system för hundallergiker. “Hundserveringarna” har blivit många och populära. Gästande hundar får också de egen servering: vattenskål, hundgodis och annat.

Redan i maj 2012 föreslog jag via en insändare att motsvarande ändring skulle göras i den åländska lagen. Just då hade landskapsregeringen passligt satt en arbetsgrupp som skulle minska byråkratin på ÅMHMs behörighetsområde. Inte nappade man på förslag om sådan här ändring i vår hälsvårdslag, inte fick man heller till stånd några andra lindringar i paragrafdjungeln – med ett enda “undantag”: man tog bort fårägarens plikt att övervaka dagligen sin flock.

Följden av detta har vi av flera djurplågeriincidenter på får att bedöma minsann fått se!

Rauli Lehtinen

ordförande, Mariehamns Hundvänner r.f.