DELA
Foto: Matilda Saul

Lizette Lövgård i spalten: Ta upp mobiltelefonen och kasta den i havet

För ett tag sedan skapades en TikTok trend som gick ut på att tjejer tog med sig knapptelefoner eller fliptelefoner till klubben och lämnade sina smarttelefoner hemma. Orsaken till det här var att de ville leva i nuet under utekvällen och inte behöva bry sig om sociala medier. Jag tyckte att det lät som en superbra idé, och nej, jag har inte provat det här själv. Men under vår senaste nyårsfest så hade vi ett liknande koncept. Vi lämnade alla in våra telefoner i en låda och fick endast ta fram dem då vi skulle ta någon bild. Det här var vårt roligaste nyårsfirande hittills, det fanns en viss lättnad av att inte ha telefonen i närheten och bara njuta av härliga konversationer.

Jag tror genuint att utekvällar skulle vara roligare om man bara lämnade telefonen hemma och njöt av kvällen. Men det kan vara bra att kunna ringa ifall det händer något eller någon springer vilse i dimman. Därför skulle man kunna ha med en knapptelefon som man endast kan ringa eller messa med, då har man de viktigaste funktionerna. Framför allt vore det extremt skönt att äta en måltid utan att någon säger ”Vänta! Jag ska bara ta en bild”, jag tror dina följare överlever utan en bild på din mat. Jag säger inte att jag skulle vilja springa runt med en knapptelefon hela tiden, men det finns definitivt dagar då jag vill ta min mobiltelefon och kasta den i havet.

Nu är jag 22 år gammal, jag fick min första smarttelefon när jag var runt elva år. Jag har alltså spenderat största delen av mitt liv med mobilen i fickan. I början var det kul och spännande, nu är det mer ett måste. Ibland kan jag känna en viss omedveten stress över att hålla koll på vad som händer på sociala medier. Sen kan man ju undra varför den stressen finns då 90 procent av det man ser där är bilder på mat och hur fantastiskt bra alla har det, vilket ofta är långt från sanningen. Dessutom är det inte bara sociala medier som spelar in i den förlängda skärmtiden. Scheman, skola, jobb och all social planering tar plats digitalt, så det är inte så lätt att ignorera telefonen.

Min slutsats är att om vi ändå ska spendera hela livet fastklistrade i en skärm så skadar det väl inte att dumpa den vissa kvällar, och ta med en gammal hederlig knapptelefon ut. Sen kommer någon garanterat säga ”Men man vill ju ta bilder så man har minnen”. Min kommentar till detta är att jag kan mäta hur rolig en kväll varit baserat på hur mycket bilder jag tog, desto färre bilder, desto roligare hade jag det. Så om jag har 50 bilder från en kväll var den förmodligen inte värd att minnas ändå.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp