DELA

Slutdaltat med rederierna!

Vi har hört hur många historier som helst om hur synd det är om rederierna, som gör miljonvinster till ett antal få redarfamiljer!
Nu börjar historierna kring Birka Line och dotterbolaget Birka Cruises bli för många och för långa. Personalen ombord har fått nog en gång för alla. Någon måste föra vår talan också!
Att ni (Birka Line) dessutom behandlar personalen utan någon hänsyn alls och säger upp folk med två dagars varsel eller ingen varsel alls har jag inte ens ord för. Det är tveksamt om det ni gör ens är lagligt!

Ja vi förstår varför ni flaggade ut, men det vi inte förstår är att ni fortfarande inte klarar av att betala ut rätt lön. Fortfarande förväntar ni er att vi ska komma på jobb på tid och jobba våra timmar. Tänk om vi gjorde samma sak som ni gör som arbetsgivare, vi jobbar lite däråt och lite olika timmar varje dag eller månad, "vi vet ju inte riktigt ännu" som ni säger!

Birka Lines nya policy är nu att inte anställa ålänningar eller fastlänningar alls.
Det är endast svenska medborgare som skall anställas, har ni fått svenska facket på er? Det här är inget som Birka Line vågar gå ut med offentligt, men som har gått ut till alla avdelningschefer ombord.
Samtidigt kräver rederiet låga hamnavgifter av Mariehamns stad, men hänvisning till att rederiet gynnar sysselsättningen i staden. Kanske det börjar bli dags för Mariehamns stad att börja ta betalt av rederierna.
Mariehamns stad kunde utan problem ta minst 10 gånger mera i hamnavgift, en avgift baserad på antalet passagerare med en minimiavgift på 10.000 euro per anlöp låter rimligt, med tanke på att rederierna helt har släppt sitt ansvar för sysselsättning och att dom med utflaggning endast gynnar den svenska ekonomin.

Av historia och hävd har rederierna endast betalat en symbolisk hamnavgift. Skulle stadspolitikerna ha lite stake skulle dom beräkna intäktsbortfallet från att rederierna flaggar svenskt och slå ut det på hamnavgiften. Pratet om höjda biljettpriser och mindre turister är bara skrämselpropaganda från rederierna, rederierna har inget annat alternativ än att betala en höjd hamnavgift eller lägga ner.
Det finns ingen alternativ hamn i dag om beslutet görs tillsammans med andra kommuner. Det som kommer att påverkas är rederiernas marginal, och det har dom råd med! Det är sorgligt att se alla handfallna politiker som inte vågar sätta ner foten!
Staden ska spara, barnen och dom äldre får sämre omsorg, samtidigt som några få redarfamiljer skor sig på andras misär.
Dessa få redarfamiljer på stadens flathet! Inför en marknadsmässig prissättning på hamnavgifterna, eller arrendera ut hamnen till privata företag, som vet att ta betalt!

Låt rederierna betala tillbaks lite av det dom fick gratis av skatteundantaget! Och ni rederier om ni så missnöjda, lägg ner eller flagga ännu billigare och se hur många som vill vågar åka med er då?!
Sluta gnälla, ni har det så bra så att ni inte ens själva vet om det. Ni skulle slås ut inom ett år inom den internationella kryssningsindustrin! Snacka om skyddade verkstaden för er.

En färjantsälld (iaf hittills)