DELA

Slöseri med ungdomars framtid

År 2011 är valt till ”European Year of Volunteering” av EU:s ledande organ.
Samma år väljer Mariehamns fritidsnämnd att effektivt slå undan benen på flera organisationer som har fostrat hundratals ungdomar.

I socialnämndens arbete läste jag om den nya barnskyddslagen för ett par veckor sedan, och i den står det:
”Det är god samhällsekonomi att förebygga så att barn inte far illa eller får problembeteenden. Varje person som tidigt hamnar i en antisocial karriär kostar samhället cirka 2 miljoner euro, under sin livstid. En missbrukarkarriär kostar samhället cirka 1.2 miljoner euro. [-] Även församlingarna och FRIVILLIGSEKTORNS verksamhet bidrar till välfärden och förebygger problem.” (förstärkningen är min).

Sedan 1998 har jag drivit Warhammer-delen av Mariehamns Strategiklubb. Det har kostat mig personligen mycket tid och pengar, men jag har ändå gjort det eftersom jag både gillar hobbyn och sett vad den gett ungdomarna.
Förutom det rent sociala och roliga så även lärdomar i hur man interagerar med andra och lär sig vårda sitt språk.
Dessutom har både jag och föräldrar, som nämnt det till mig, märkt hur hand-och-öga-koordinationen, koncentrationen och tålamodet utvecklats. Lägg därtill en bättre förståelse av det engelska språket eftersom de flesta regelböcker är på engelska och man får helt enkelt lugnar och mer välmående barn, som kan använda koncentrationen även till läxor och annat nyttigt.

Allt detta har skett i ett litet rum på bergskyddet. Från att ha haft ett bord och terräng i början så har vi nu vuxit till en förening som ordnat 4 turneringar och håller på att ordna den femte (och antagligen sista) som besökts av ett 30 tal människor från Finland och Sverige. Turister som bor, äter och spenderar här. Samtidigt som de lär våra ungdomar att de har vänner över hela världen.
Turneringen har hållits i Ogawas lokal ovanför vårt lilla rum och varit mycket uppskattad. Och jag kan inte nog tacka dem för att de upplåtit sitt rum till oss.

Med prat om rättvisa och att alla måste betala samma så vill Mariehamn nu ta mer än 4000 euro i året för ett rum på ca 40 kvadratmeter som saknar allt utom sågspånsväggar och betonggolv. Det finns en öppen avloppsledning som vi själva häller vatten i då och då för att hålla vattenlåset fullt.
Så, detta rum kommer efter augusti att stå tomt, om ingen betalar hyran. Vi kommer inte att ha möjlighet till det, det kan jag garantera. Inte med en förening med ett förtiotal ungdomar där majoriteten är under 17 år.
Det är inte en inbesparing, rummet är en del av Mariehamns stads permanenta avdelning och kommer även i fortsättningen att värmas upp och ventileras.
Skillnaden är att det inte kommer att finnas någon där som kan ta del av det.

I mitt sinne är detta ett vansinnigt slöseri. Mest med ungdomars framtid.
Igge Holmberg (s)
Ledare för Hammaren och Penseln