DELA

Rasismen är en ond ideologi

Naturligtvis måste det gå att diskutera nivåer på antal flyktingar vi tar emot. Vi är trots allt privilegierade som har den möjligheten, till skillnad från de fattiga länder i mellanöstern och Afrika som tagit emot miljoner flyktingar. Här på Åland kommer vi att ta emot ca 80 kvotflyktingar fram till 2027. Det blir en flykting på 362 ålänningar – Knappast något som i grunden kommer att förändra det åländska samhället eller ekonomin, eller hur?

Under Lapplandskriget tog Sverige emot i runda tal 100.000 flyktingar från Finland och detta med 24 timmars varsel. Under balkankrigen tog Sverige emot 82.000 och då som nu oroades vissa hur det skulle gå. Nu har vi facit: Det gick bra. I dag har de flesta jobb och deras barn studerar i lika hög grad som ”infödda” svenskar. Hur få som Finland tog emot skäms jag att säga.

Det finns en ideologi som hävdar att vissa individer är ”mindre önskvärda”, inte baserat på vad de gör, utan vad de är. Denna ideologi hävdar att personer med mörk hy eller bruna ögon, eller varför inte de som är barn till självägande bönder, är mindre värda. Den ideologin brukar vi kalla ”rasism” och för de av oss som läst vår historia vet vi vilket elände den ideologin kan åstadkomma.

Rasist är inget man föds till, det är något man blir. Dock finns det hjälp: I Sverige finns projektet Exit som hjälper och stöder dig som vill hoppa av från rasistiska organisationer.

Anders Gustafsson