DELA

Putins rädsla är att Ryssland sprängs inifrån

Miljontals människor har säkert inför det nya året önskat att kriget i Ukraina ska upphöra 2023 och att Putin ska avgå och försvinna från jordens yta. Kriget i Ukraina uppfattas ofta som ett utslag av Putins galna hjärna. Till synes fungerar den enligt en gammal logik upprepad av otaliga ryska despoter under århundraden ända sedan Ivan den förskräckliges tid. Kan man förstå Putins politik? Finns det ett system i galenskapen?

Utan att på något sätt urskulda Putin och det som han och hans närmaste krets håller på med kan det ändå vara värt att analysera retoriken och försöka förstå vad det är som driver de krigsgalna ryska ledarna.

Min uppfattning är att Putins stora skräck och mardröm är att det ryska imperiet skall falla sönder. Efter Sovjetunionens fall finns det många uppror inom det enorma ryska riket som talar om stora interna spänningar mellan olika folk i olika republiker. Under Putins tid har många uppror ägt rum. Utan att gå in på alla detaljer kommer säkert många ihåg tjejenernas kamp för att bryta sig loss, Rosenrevolutionen i Georgien, Tulpanrevolutionen i Kirgisistan, Orangea revolutionen i Ukraina, protester i Belarus, kuppförsök i Kazakstan, ockupationen av Krim, folkliga protester och nu kriget mot Ukraina. Alla dessa konflikter ha Ryssland mött med våld och aggressiv kontroll. För att försvara sina handlingar tar Putin livet av all yttrande- och föreningsfrihet i ett försök att övertyga ryssarna om att den verkliga fienden är Nato, USA och den demokratiska dekadansen i Väst. Ett klassiskt maner att tvinga fram en gemensam fiende som ständigt hotar Ryssland. Lögner och förvrängningar av historien används ständigt i propagandan. Den som till äventyrs vågar kritisera Kremls hjärnspöken och för fram andra tankar hamnar lätt illa ut. Politiska domstolar utdömer groteska straff samt förnedrande och plågsamma påföljder för dem som kan tänkas ha en annan åsikt än de lögner den ryska statsterrorn tolererar. Våld och skräck sprider sig och Putin den förskräcklige blir allt mera förskräcklig.

Det finns ingenting som direkt talar för att kriget i Ukraina snart skall upphöra. Det finns heller ingenting som verkar hota Putins ställning. Många i väst påpekar att Putin redan förlorat kriget. Man menar att Putins syfte med kriget var att stoppa Natos expansion. Man menar att Putin helt felbedömde Rysslands militära kapacitet och överlägsenhet. Javisst kan man se på saken så men om Putins verkliga syfte är att få kontroll över Ukraina och hålla ihop Ryssland mot fienden i väst är Nato mest en distraktion. De ekonomiska sanktionerna tvingar Kina och Ryssland närmare varandra och världen kommer att se annorlunda ut när detta krig är över.

Någon gång måste det ta slut. Om Putins krig i Ukraina egentligen är ett blodigt sätt att hålla ihop Ryssland är det protester och eventuella utbrytningsförsök i republiker långt från frontlinjen som tvingar bort Putin från makten och kriget kan leda till vapenstillestånd och fredsförhandlingar. Om så sker inställer sig osökt frågan: Vad kommer sedan att hända med Ryssland? Då ligger Rysslands öde i det ryska folkets händer. Slava Ukraini!

BARBRO SUNDBACK

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp