DELA

Politiker ska visa respekt för lagen

Läste din intressanta insändare i Nyan (27.9), Lis Karlsson. Kan bara säga att jag håller med dig, möjligen med reservation för vad du säger om stöd till företag, föreningar osv. Medlen för sådana stöd räcker inte till alla. Då måste man prioritera och någon får mindre eller blir utan.

Men i övrigt beklagar jag precis som du att folk ger upp så lätt. Låter sig köras över, finner sig i orättvisor. Jag tycker inte att man ska låta fräckhet och en bristande respekt för rättsordningen ta över. Många makthavare har lärt sig att det går bra att strunta i regelverket, det gäller bara att stå ut ett tag så blåser det över. Vi får fler och fler så kallade "teflonpolitiker", som har lärt sig att stå ut med kritik. Det hör ju liksom till "yrket".
Men i ett rättssamhälle måste man ha en sådan självdisciplin och ett sådant tålamod att man följer i demokratisk ordning antagna lagar, förordningar och avtal sådana de gäller. Anser man t.ex. att anställningsskyddet är för starkt för ledande tjänstemän, ändrar man lagen. Först därefter kan man tillämpa de nya reglerna (fallet Olof Erland).

Om jag väljs in i lagtinget, kommer det, vid sidan om målet att slå vakt om välfärden för de sjuka, de olycksdrabbade och de gamla, att vara en hjärtesak för mig att söka återupprätta respekten för rättsordningen, i stort som i smått.

Jörgen Erlund (ob)