DELA

Pensionärerna samhällets vita negrer?

I går kväll (onsdag 10 oktober) hölls en politikerdebatt om "äldrefrågor" i Sittkoffs café Nikolaj. Samtliga partier utom HUT-gruppen fanns representerade i panelen, och debattledare var pensionärsförenings ordförande Rainer Johansson. Bland åhörarna fanns både äldre och yngre, och debatten var livlig.
MEN. Massmedia lyste med sin frånvaro! Varför? Man hade kanske tidsbrist, eller hade glömt bort det hela, eller… Ja, förklaringarna kan vara många när sanningen egentligen är den att pensionärsfrågor inte intresserar.
Pensionärer väcker inget engagemang i massmediakretsar, bara om det handlar om något verkligt sensationellt, som till exempel om någon går med löständerna i halsen flera veckor utan att få hjälp (hände för något år sedan, och blev mycket omskrivet i tidningarna).
Men annars är tydligen inte äldrefrågor något som engagerar journalister i arbetsför ålder. Det blir inga "bestsellerartiklar" på pensionärsdebatter.

Kanske är man livrädd för att själv bli gammal och hamna på institution och bli behandlad som ett kolli. Man förtränger därför tanken på ålderdom och död, och vill inte engagera sig i den typen av frågor. Även om det är den naturligaste saken i världen att bli äldre. Kanske man hoppas att pensionärerna försvinner och går upp i rök, tillsammans med sina krämpor och problem och sin fattigdom om dom tigs ihjäl. Den som inte syns, så finns ju inte. En del av samhället, och ändå inte.

Ändå är det massmedias uppgift att belysa och lyfta fram olika skeenden i vårt samhälle, peka på det som är bra, och aldrig låta oss glömma det som är fel och behöver rättas till. Men hur förverkligar man den målsättningen om man sticker huvudet i busken och låtsas som om problemen inte fanns?
Under debatten väcktes frågan om Åland behöver ett pensionärsparti. Någon som lyfter fram och driver de frågor som berör en åldrande befolkning. Och som aldrig låter massmedia glömma att vi alla åldras. Om varken de etablerade politiska partierna eller massmedia tar åldringsproblematiken på allvar, vem skall då göra det? Är verkligen åldringarna samhällets vita negrer?

Runa Lisa Jansson (ob)
Redaktionen vill inte riktigt hålla med om innehållet i insändaren. Nya Åland har ägnat äldrefrågorna rätt ingående intresse, bland annat kartlagt läge i samtliga åländska kommuner. Men just på onsdagen valde vi att bevaka handikappdebatten.
Red.