DELA

Paller med floran?

Jag är ”bortaålänning” sen många år men vistas var sommar på min stuga i Eckerö.

När jag kom hit fann jag en fantastisk fin bok på biblioteket, ”Ålands flora” av Carl-Adam och Eeva Haeggström. När jag gick till bokhandeln för att köpa den fick jag veta att ingen bokhandel på Åland säljer denna bok! Enligt bokhandlarna för att ”förläggaren – Håkan Skogsjö – bara vill sälja den privat” och enligt förläggaren för att bokhandlarna kräver ”enerätt” alltså att boken skall säljas enbart i bokhandel och inte som nu i museet, Salt och så vidare.
Detta finner jag märkligt. I dag säljs böcker på bensinstationer, i kiosker, matvarubutiker med mera. Bojkottar Mariehamns bokhandlar också de böckerna och deras förläggare? Akademiska bokhandeln i Helsingfors säljer Ålands flora till samma pris som Salt.

Författarna har lagt ner ett oerhört stort arbete under många tiotals år och skapat den första fullständiga floran över alla växter på Åland med bland annat artbeskrivningar, utbredning på Åland – egen karta för varje växt – och namn på flera språk. Boken är rikt illustrerad med detaljrika teckningar och vackra fotografier. Det är en bok som borde finnas i alla åländska hem och det är ett hån mot författarna att den inte är mera tillgänglig.

Jag hoppas innerligt att förläggare och bokhandlare kan komma till en överenskommelse. Annars börjar detta likna ”åländskt paller”.
Åsa Berg
Bergen, Norge
Eckerö