DELA

Om journalistetik och textreklam

Som gammal journalist tycker jag det är sorgligt att se hur textreklamen blir allt vanligare i tidningar.
Det senaste exemplet är en helsida i Nya Åland där det på redaktionell plats (obs, ej annons) görs reklam för klockor, ringar, kläder, väskor med mera från namngivna butiker på Åland.
Att två av tidningens reportrar medverkar som modeller i denna textreklam gör saken än mer sorglig för en journalist av den gamla skolan.
Betalade månne företagen för att få med sina varor i denna ”artikel” om ”Höstens trender”?

I Finlands journalistförbunds journalistregler står det: ”Gränsen mellan annonser och redaktionellt material ska hållas klar. Smygreklam ska avvisas.” Nya Ålands artikel/annons bryter mot den regeln.
I Kollektivavtalet mellan Mediernas Centralförbund och Finlands Journalistförbund står det: ”Journalist och fotograf har inte rätt att utnyttja tidning ens redaktionella spalter för reklam och får inte heller åläggas att göra det.”
I inget av dessa regler finns något undantag för ”Höstens trender”.
Till sist undrar jag om Nya Ålands egen ”journalistskola” lär ut något om textreklam och journalistisk etik.
Bertil Bergqvist
Journalist

Svar: Jo, Bertil, ett stort undantag görs från dessa regler: ingen har betalat för att vara med i artikeln. Jag menar att detta inte är reklam, utan konsumentjournalistik. Det ska förvisso sägas att det är en tunn linje mellan textreklam och konsumentjournalistik, men den finns just där: om det betalas för innehåll och att vi bestämmer vad som ska finnas med i artikeln. Detta till skillnad från köpt textreklam som, vilket du har helt rätt i, både blir vanligare och ska vederbörligen utmärkas.
Jag vill också mena att konsumentjournalistiken är en både viktig del av vårt innehåll och efterfrågat av våra läsare. Vi gör den i form av tester, så som bilar eller årets glassmaker, genom trendspaningar som i den artikel som fick dig att gå i taket och genom att rapportera om nyheter. Vi gör det för att upplysa våra läsare, men vi bestämmer vad vi skriver och ingen betalar för att vara med.
Jonas Bladh
Chefredaktör