DELA

Nej till dödsstraff

Nyligen förskräcktes vi av ett vansinnesdåd i Jönköping i Sverige, där en psykiskt sjuk man knivmördade en 8-årig pojke. Detta har tydligen väckt debatt om dödsstraffets vara eller icke vara.
Det verkar enkelt för många att säga att man borde ”ta bort” sådana människor i stället för att sätta dem på ett behandlingshem där de får kosta pengar tills de släpps ut och kan mörda igen. Det är också lätt att uppfyllas av hat och avsky riktat mot personen som utförde dådet, och säga att denne skulle förtjäna dödsstraff. ”Öga för öga, tand för tand” och så vidare.
Men betänk då att du själv anser det legitimt att mörda en annan människa. Är det skillnad på vilken människa man mördar?

Jag anser att det är fundamentalt fel att en stat skall kunna säga: ”Du har mördat. Det är fel att mörda. Ditt straff blir att vi mördar dig.” Det faller på sin orimlighet.
Det är därför det i ett civiliserat samhälle måste finnas alternativa, frihetsberövande straff som ska säkerställa att en mördare inte mördar igen. Misslyckas detta är det politikernas yttersta ansvar att:
1. förbättra fängelserna/vårdanstalterna för att förhindra återfall
2. se till att psykvård och jourer fungerar så att människor med psykiska problem får hjälp INNAN det går så långt att de tar livet av sig själv eller någon annan.
Samhället skall också tillse att brottsoffren får så mycket stöd och hjälp som är möjligt, och inte fortsätta våldskedjan med vedergällningsmord.

Tänk nu om alla på Åland som säger att de förespråkar dödsstraff föreställer sig hur det skulle vara om Åland som självstyrt landskap faktiskt skulle kunna införa dödsstraff och avrätta de som dömts för mord.
I stället för att man skickar bort mördaren någonstans för avrättning och blir kvitt problemet, så skulle avrättningen verkställas här i vår närhet. Var i så fall? Skulle det inrättas ett rum i bergsskyddet kanske, mitt i Mariehamn?
Så skulle de anhöriga kunna parkera på Ämbetshusets parkering för att sedan gå ner under jorden och, som i USA, bakom en glasvägg följa avrättningen och själva se skräcken i en döende människas i ögon.
Hur skulle sedan avrättningen utföras? Det mest humana sättet, eller något grymmare? Giftinjektioner eller elektriska stolen? Oavsett vilket så är mord mord hur man än vrider på det, om det sen är staten eller en enskild som utför det spelar ingen roll.
Jag anser att det är fel.

Innan du nästa gång säger att en mördare förtjänar att dö, fundera då först hur det skulle kännas att leva med dödsstraff på Åland. Betänk också den mikroskopiska, men ändå tänkbara, möjligheten att du själv skulle råka vara vid fel plats vid fel tillfälle och som oskyldig bli misstänkt för mord. Då skulle du själv riskera att bli mördad, i lagens namn. Vill du leva i ett sådant samhälle?
Jag betalar skatt för fängelse och mentalvård, även för mördare, och jag är stolt över att leva i ett civiliserat samhälle utan dödsstraff.
David Björlin