DELA

Multi-kulti- ÅLAND

När man promenerar i Mariehamn, eller för den delen genom byn på Kumlinge eller Föglö, ser man en helt annan syn i dag än för några år sedan. Ett jobb som kontorist på Handicampen som annonserades ut på AMS hade 64 sökande. Sextiofyra !!!

Vad är det som hänt med lilla trygga, tröga Åland? Vi har sakta men säkert blivit en del av EU. Våra grannar från Estland, Lettland, Litauen, Polen, Bulgarien och Rumänien strömmar hit. Hur ska vi ta hand om våra grannar som behöver jobb, bostad, skola och som dessutom behöver vänskap och hjälp? Där ligger en stor utmaning för alla politiska partier!

Inför förra valet pratade jag mycket politik med mina vänner och arbetskamrater. Jag fick 14 röster i valet till Stadsfullmäktige. Inte så mycket att skryta med kanske, men av de 14 rösterna var drygt hälften röster från nya ålänningar. Ålänningar som aldrig röstat förut. Ryssar, rumäner och letter. Det är jag stolt och glad över, men framförallt visar det på ett intressant faktum. Det går att få våra nya invånare integrerade och engagerade. Det går att få invandrare att ta ställning. Att rösta.

För ungefär 18 månader sedan tog Andrew Hagmark-Cooper och jag initiativ till Internationella Gruppen. Socialdemokraterna är kanske det parti på Åland som ägnat mest tid till frågor som berör invandrare. Nu ökar vi takten. Sedan ökar vi takten ännu mer ända fram till nästa val!
Åland håller på att bli ett härligt multi-kulti-samhälle och vi sossar hänger med!
Mats Granesäter
Internationella Gruppen
Socialdemokraterna på Åland