DELA

Mosa inte MOS!

Jag läste i tidningen om den planerade minigolfbanan i Mariehamn, att stadens tekniska nämnd satt tummen ner för ett nytt intressant projekt. Jag bor ju i Haraldsby och spelar huvudsakligen golf i Kastelholm och har inget direkt med saken att göra, men hoppas ändå att ingen tar illa upp att jag förmedlar några erfarenheter och synpunkter.

Jag tror att den anläggning som Dennis Jansson vill bygga kan bli en ny attraktion och träffpunkt i Mariehamn. Jag testade en snarlik bana i Skara Fame World tillsammans med min fru, dotter och yngste son. Alla hade roligt och vi spelar gärna igen om vi får en möjlighet. Vid tillfället representerade vi två kön i olika åldrar från 12 till 59 år, med olika motions- och sportintressen. För mig som golfspelare var det en överraskning vilken spänning och realistisk puttningsövning anläggningen erbjöd.

Den nya så kallade MOS-banan (Minigolf Open Standard) är godkänd av internationella minigolfförbundet, dock inte i Finland ännu, men det är nog bara en tidsfråga. Designen syftar till att utmana spelare på klassiskt bangolfmanér med små marginaler och krav på precision. För att skapa ett mer tilltalande utseende används konstgräs som underlag och naturliga hinder som stenar, stockar och dammar – perfekt för Åland med vatten, tall och röd granit.
Ta vara på möjligheterna!

Alla sporter utvecklas med nya anläggningar, material och former. Jag har känslan att samma kommer att ske med minigolfen. Jag har spelat en del traditionell bangolf genom åren – det är också roligt, men upplevelsen i Skara var så stark att jag direkt pratade med ägaren och fick kontaktuppgifter till banbyggaren.
Min tanke då var bara att föra idén vidare hem till Åland. Nu är den här och det är bra. Igen har Åland ett gynnsamt tillfälle att vara ute i god tid. Jag är övertygad om att MOS-banan kommer att locka många fler till bangolfen, både ålänningar och turister, unga och gamla, familjer och sällskap. Också vanliga golfspelare kommer att träffas här och öva puttning på ett kul sätt.

Så Mariehamn, ta en funderare till. Det finns ju redan en ny traditionell bana i staden, en nyligen anlagd i Godby och några till. Det ena utesluter inte det andra. Ta vara på chansen när en entreprenör vill satsa på något nytt och komplettera turistutbudet!
Tobben Eliasson,
lagtingsledamot (c)