DELA

Mina prioriteringar

Landskapsregeringen vill satsa 50-60 miljoner på den så kallade kortrutten för Kökarstrafiken och Föglötrafiken. Därtill behövs en ny färja om cirka 30 miljoner.

Ytterligare har regeringen genom en tvångslag beslutat att skärgårdskommunerna skall bli en kommun och samtidigt givit löfte om att binda ihop kommunerna med nya linjer inom skärgårdstrafiken. Hur många miljoner det kommer att kosta är inte känt men torde bli en ansenlig summa.

Totalt ligger det cirka 100 miljoner i ”investeringsröret” för skärgårdstrafiken. Min åsikt är att man måste skrota planerna förutom att bygga en ny färja för södra linjen med en kapacitet om 60 bilar. En del av resterande investeringspengar behövs, i stället, för installation av luftkonditionering med kyla i sjukhuset och inom äldreomsorgen.

Dessutom måste äldreomsorgen byggas ut vilket kräver stöd från landskapet. Sedan måste en slutlig lösning för allt bioavfall snarast få sin lösning. En biogasanläggning måste byggas och för det krävs en rejäl ekonomisk satsning från landskapet.

Således istället för en satsning om 100 miljoner för skärgårdstrafiken vill jag satsa på en ny färja om 30 miljoner för södra linjen, göra inomhustemperaturen behaglig för våra sjuka och äldre för en kostnad om 5 miljoner, ge landskapsstöd till kommunerna för att bygga ut äldreomsorgen där stödet beräknas till 25 miljoner och ett stöd till en biogasanläggning om 2 miljoner.

RUNAR KARLSSON (C)

LAGTINGSLEDAMOT