DELA

Märkliga politiska åsikter

Läste Stephan Toivonens insändare och måste kommentera några saker.

Jag är inte på något sätt insatt i Pommerns torrdocka, så jag kan inte uttala mig om den. Men jag kan inte förstå hur han sedan kommer till flyktingar, barnfamiljer och fattiga pensionärer.

Han skriver inte om sitt brev till föglöborna och jag har inte sett brevet men vill ändå säga något om det först. Förstod att han ville skydda åländska (?) kvinnor (för vad?). Toivonen räknar kanske inte mig som en åländsk kvinna, jag har flyttat från Finland och är finskspråkig. Kanske Toivonen tänker att jag är en fara för det svenska språket, den åländska kulturen och de åländska männen? Men jag tror att många åländska kvinnor tycker som jag, det behövs inget skydd från Toivonen och hans gelikar. Vi kan ta vara på oss själva. Vi ser inte heller flyktingar som något som vi måste skyddas för.

Toivonen presenterar sig ofta som matematiker. Jag hoppas att alla matematiker inte saknar medmänslighet som han. Vi läser varje dag om människor som försöker ta sig till Europa, många dör under resan. Har inte vi råd och även skyldighet att hjälpa dessa människor? De har traumatiska händelser i bagaget men de är vanliga människor, de vill leva i fred i ett tryggt samhälle. Varför tror Toivonen att de skulle vara farliga för kvinnor eller män?

Och statistiken som Toivonen har hänvisat till kan man ha många olika åsikter om. Man kan läsa den också så att när det gäller våldtäkter, så är oftast gärningsmannen en vit man som har nära relation med offret.

När man läser Toivonens insändare blir man osäker om vad han är ute efter när han skriver om barnfattigdom och fattiga pensionärer. Menar han att man borde använda pengarna för att hjälpa fattiga familjer och pensionärer i stället för torrdocka?

Kan tänka mig att han inte vill att pengarna används för att hjälpa invandrarfamiljer?

Jag vet inte om det finns eller om det behövs någon kommitté för barnfattigdom eller fattiga pensionärer men jag vet att många politiker prioriterar dessa ärenden. Socialdemokrater har alltid jobbat för ett jämlikt samhälle där även fattiga barn kan ha samma möjligheter än barn från mera bemedlade familjer och åldringar har ett bra och värdigt liv. Centers viceordförande som var med seminariet träffar fattiga barnfamiljer i sitt jobb och känner hur fattigdomen påverkar barnen. Jag är alldeles säker på att de flesta politiker tar fattigdomen på allvar.

Fattigdomsproblemet kan dock inte lösas med att låta bli att bygga Pommerns torrdocka, som Toivonen verkar tro. Så enkelt är det tyvärr inte.

Det blir val i höst. Jag ska kandidera, men prioriterar inte Pommerns torrdocka (av den enkla orsaken att jag inte kandiderar i Mariehamn och har jag ingenting med saken att göra, tror inte att Toivonen heller bor i Mariehamn). Jag prioriterar inte flyktinginvandring från Syrien utan anser att det är vår skyldighet att hjälpa människor i nöd och om det finns möjlighet att några av dem kan få ett hem på Åland jobbar jag för det.

Socialdemokraterna prioriterar barnfamiljer och pensionärer. Men vi arbetar långsiktigt för att hitta bra och hållbara lösningar.

Det kunde Toivonen också göra i stället för att slåss hit och dit utan några sakliga grunder.

Marjo Österberg (S)