DELA

Må friheten segra i Iran!

Ungefär 20 kilometer norr om Mariehamn står en sten med inristningen ”Frihet är det bästa ting”. Den stenen är en påminnelse om att aldrig ta friheten för given; friheten att klä sig som du vill, friheten att tänka de tankar du vill. Stenen restes under en tid då friheten inte kunde tas för given, det kan den inte heller idag.

Protesterna i Iran handlar ytterst om allas frihet. Om du inte får klä dig som du vill får du inte heller tänka som du vill. Moralpolisen är en åsiktspolis, ett slags STASI.

Såg ett uppmuntrande nyhetsinslag från Iran där Sveriges television intervjuade iranska män som alla stödde Irans kvinnors rätt att klä sig enligt eget önskemål. Är medveten om att det finns stora skillnader mellan stad och land, men ändå var det uppmuntrande – och en påminnelse om hur viktigt det är att männen i Iran och på Åland tar ställning för allas frihet.

Till sist vill jag säga att det finns en expert på det iranska samhället. En expert som känner till alla skevheter och fel i det iranska samhället. Det är Irans folk. Därför otroligt viktigt att Irans folk leder utvecklingen och vi stöttar – ett fritt Iran som styrs av Irans folk.

Länge leve friheten! Må den segra också i Iran!

WILLE VALVE (MSÅ)